Koncept luksuzne jahte, ki ga je navdihnila Noetova barka

Magazin 04. Jan 202316:00
jahta noy - noetova barka
Foto: Profimedia

Evropski oblikovalec luksuznih plovil Aras Kazar je predstavil osupljivo superjahto s tremi trupi, zasnovano za plovbo po sedmih morjih – navdih zanjo je bila Noetova barka. Trimaran na električni pogon, imenovan Noy, je klinaste oblike, podobne vesoljski ladji. Pravijo, da je dovolj močan, da se upre ogromnim valovom, in dovolj velik, da sprejme na desetine ljudi.

Samostojni oblikovalec luksuznih plovil Aras Kazar je preoblikoval Noetovo barko svetopisemskih razsežnosti. Evropski oblikovalec jaht, ki je zadnje desetletje ustvarjal minimalistične in futuristične koncepte jaht, je razkril nov dizajn trimarana, ki ga je navdihnilo plovilo, ki je slavno rešilo Noeta, njegovo družino in peščico svetovnih živali pred epsko poplavo iz knjige Geneza. Kazar še posebej izraža spoštovanje načinu, kako je legendarna barka prestala divjajočo nevihto. “Želel sem oblikovati nekaj edinstvenega in celo skoraj neuničljivega,” je povedal v izjavi Robb Reportu. Noy, novi večtrupni čoln, je daleč od plovil, ki so osvajala ocean pred več tisoč leti. V obsegu 66 metrov ima elegantno, oglato silhueto, ki spominja na vesoljsko ladjo. “Rad imam ostre robove, in ne veliko krivin,” je dodal Kazar.

jahta noy - noetova barka
Profimedia

Z izredno širokim razponom 76 metrov robustno plovilo obljublja odlično plovbo tudi ob velikih valovih. Poleg tega je Noy opremljen s popolnoma električnim pogonskim sistemom in najnovejšo tehnologijo hidrogliserjev. Ko jahta pospeši v način prekrivanja krila, se krila razširijo, da jo dvignejo in izvlečejo iz vode za gladko križarjenje pri visokih hitrostih. Noy naj bi pri polnem nagibu dosegel do 24 vozlov.

jahta noy - noetova barka
Profimedia

“Ravnost in izjemna širina v kombinaciji s hidroglisersko tehnologijo pomenita, da bo ta ogromen trimaran vedno stal,” pojasnjuje Kazar. To pa ni edini del sodobne tehnologije. Noyeva kovinska streha je opremljena s sončnimi kolektorji, ki ustvarjajo čisto, zeleno energijo za napajanje električnih motorjev in opreme na vozilu. To pomeni, da bi lahko trimaran v bistvu plul zunaj omrežja, dokler sije sonce.

jahta noy - noetova barka
Profimedia

Čeprav Kazar z javnostjo ni delil upodobitve notranjosti, oblikovalec pravi, da lahko pričakujemo panoramske poglede zaradi obsežne uporabe stekla v stropih in pregradah. Bivalni prostori vključujejo 3 velikodušne lastniške kabine in 6 dobro opremljenih kabin za goste. Na voljo so tudi kabine za do 16 članov posadke.

Na Kazarjevi spletni strani piše: “Sem evropski samostojni oblikovalec jaht. V industriji oblikovanja jaht sem že več kot 10 let. Imam veliko svetovnih objav v revijah za jahte in dizajn. Moja linija je minimalistična, futuristična in elegantna.”

jahta noy - noetova barka
Profimedia

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.