Gregor Traven, prva violina orkestra ljubljanske Opere: biti mora tudi psiholog

Magazin 13. Jul 202217:45 0 komentarjev
Gregor Traven
Darja Štravs Tisu

Gregor Traven je koncertni mojster ali, kot včasih pravijo pogovorno, prva violina v ljubljanski Operi že 18 let. Študiral je v Celovcu in Salzburgu, kjer je magistriral, vmes pa se je izpopolnjeval še v Oslu.

Pred diplomo leta 2004 je dve leti igral v Brucknerjevem orkestru v Linzu. ”Tam sem se navdušil nad opero, in ko je bila v Ljubljani avdicija za koncertnega mojstra, sem se je udeležil in bil sprejet.” Delo koncertnega mojstra je, pravi, zelo kompleksno, če bi ga želel predstaviti na kratko, pa bi rekel, da je vezni člen med orkestrom in dirigentom. Koncertni mojster ima številne zadolžitve, povrhu pa mora biti tudi dober psiholog. ”Moje delo je med drugim tudi to, da pred predstavo uglasim orkester in pripravim načrt lokovanja, na podlagi katerega so gibi rok vseh članov posamezne sekcije usklajeni. Koncertni mojster lokovanje s posebnimi znaki vpiše v note, in sicer za svojo sekcijo, torej za prve violine. Na tej podlagi pa vodje drugih sekcij godal, to so druge violine, viole, čela in kontrabasi, pripravijo svoja lokovanja, vsak za svojo sekcijo.” Na zunaj koncertnega mojstra prepoznamo po njegovem mestu v orkestru: sedi levo od dirigenta, najbližje občinstvu, in po violinskem solu, ki ga igra v orkestralnem delu koncerta.

Opera
SNG Opera in balet Ljubljana

Kot nam je povedal Gregor Traven, orkester pred koncem sezone čaka še en koncert in nekaj bralnih vaj za prvo opero, ki bo na sporedu jeseni. Zgodnejši začetek študija je pri zahtevnejšem programu, kot je Straussova opera Ariadna na Naksosu, zelo primeren. Operna hiša bo zaradi kolektivnih počitnic kmalu zaprla svoja vrata, a Gregor si bo privoščil le krajši dopust in, kot vedno, začel delati že pred koncem počitnic. ”Povsem v brezdelju, brez violine, bom preživel samo en teden na morju. Violino je dobro za nekaj časa povsem odložiti, da si res temeljito odpočiješ. Po tem času jo vzamem v roke občasno, dva tedna pred prvo vajo pa že vadim redno, vsak dan,” pravi Gregor Traven, ki si bo poleti privoščil še kak krajši izlet in pohod v gore, za odklop pa tudi sicer skrbi z delom na vrtu, kjer se loti košnje trave in drugih opravil. Da ohranja kondicijo, že od študijskih let vsak dan telovadi. Verjame, da telesna vadba pripomore tudi k boljši psihični pripravljenosti, ki je za glasbenike prav tako pomembna.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!