Konec za Mercedesove najmanjše modele?

Magazin 21. Maj 202215:45
Mercedes-Benz B razred
Mercedes-Benz

Kot vse kaže, se Mercedes vendarle umika iz kompaktnega razreda. Očitno niti A niti B razred ne bosta dočakala svojega naslednika.

Po poročanju številnih dobro obveščenih spletnih medijev, je skoraj gotovo, da se bodo pri Mercedesu v prihodnosti osredotočili na razvoj in izdelavo večjih in seveda precej donosnejših modelov in segmentov. To pa v tej situaciji skoraj gotovo pomeni tudi, da je čas najmanjšim, kompaktnim modelom štet. Pri Mercedesu so že nekaj časa razmišljali v smeri zmanjševanja portfelja. Trenutne razmere na trgu, ko še vedno primanjkuje polprevodnikov, zaradi vojne v Ukrajini pa so motene tudi druge oskrbovalne verige, pa so jih prisilile, da so se že zdaj osredotočili na bolj donosne modele.

Mercedes-Benz A razred
Mercedes-Benz

Kompaktni modeli ne bodo dovolj donosni

V prihodnje tako Mercedes ne bo več konkuriral na trgu majhnih in kompaktnih modelov, ne le zaradi pomankanja materialov, temveč tudi zaradi dejstva, da so in bodo ti modeli precej manj konkurenčni zaradi vse bolj zahtevnih varnostnih in depolucijskih norm (EU 7). Vgrajevanje visokotehnoloških (in dragih) rešitev pa v manjših in cenejših modelih seveda nujno pomeni tudi višjo ceno in manjšo maržo.

Krčenje celotne palete

Seveda to še ne pomeni, da bodo pri premijskem proizvajalcu kar zaključili proizvodnjo. Dejstvo, je, da bosta tako A kot B na trgu še nekaj časa, predvidoma do leta 2024 ali 2025. Sicer pa krčenje portfelja ne bo zadelo le najmanjših – iz palete bodo verjetno izginili tudi nekateri kombiji (razred T), pa Shooting brake, že pred časom pa se je poslovil razred X (poltovornjak).

Mercedes-Benz EQA
Mercedes-Benz

Glede na intenzivnost in zahtevnost elektrifikacije, kjer naj bi do leta 2025 imeli v ponudbi 10 modelov BEV in 25 PHEV (priključni hibridi), do leta 2030 pa že 20, je logično, da želijo obdržati v paleti le najbolj donosne modele, ki bodo nosili denar za razvoj. Hkrati pa sredstva in prostor sprostiti za razvoj in izdelavo novih električnih in elektrificiranih modelov (EQ).

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.