Kozoletov film Pero je poklon življenju, karieri in strahovom Petra Musevskega

Magazin 26. Jan 202307:45
Damjan kozole
Foto: Profimedia

V Rotterdamu se je začel 52. mednarodni filmski festival, na katerem bo svetovno premiero doživel film Pero Damjana Kozoleta. Režiser ga je posvetil igralcu Petru Musevskemu, ki je zaigral v več njegovih filmih, skupaj pa sta želela posneti tudi dokumentarec o igralcu in njegovih demonih. Festival, ki se osredotoča na neodvisne filme, bo potekal do 5. februarja.

Skupaj bodo v Rotterdamu prikazali približno 400 celovečernih, srednjemetražnih in kratkih filmov. Med gosti pričakujejo imena, kot so Darren Aronofsky, Geraldine Chaplin in Ulrich Seidl. Festival bo nocoj odprl film Munch, v katerem se je neodvisni norveški avtor Henrik Martin Dahlsbakken poglobil v življenje umetnika Edvarda Muncha in po podatkih uradne spletne strani ustvaril veliko več kot običajni biografski film. Avtorja slavnega Krika je prikazal z različnimi igralci, ki so upodobili mnogotere Munchove plati: “namernega outsiderja, seksualnega avanturista, svobodomisleca, genija in drugo”.

Kozoletov film Pero, ki bo v Rotterdamu doživel svetovno premiero, so organizatorji festivala označili za dokumentarni hibrid. Režiser ga je posvetil preminulemu igralcu Petru Musevskemu, s katerim je sodeloval od filma Rezervni deli iz leta 2003 dalje. Film je poklon življenju, karieri in strahovom Musevskega. Sestavljen je iz 5 delov, vsak je v drugem žanru in vsak na svoj način govori o igralcu, ki je zaigral v številnih mednarodno uspešnih filmih, poleg Kozoletovih Delo osvobaja in Slovenka tudi v Kruhu in mleku Jana Cvitkoviča in Uglaševanje Igorja Šterka.

Peter musevski
Profimedia

Igralec in njegovi demoni

Kozole in Musevski sta ga začela pripravljati konec leta 2019, da bi v njem spregovorila o igralcu in njegovih demonih. Na začetku pandemije covida-19 je nato Musevski storil samomor. “Nisva posnela niti kadra. Najprej sem se odločil, da tega filma ne bo. Vendar sem čutil potrebo, da ga vseeno posnamem. Da se z njim poslovim od Perota. Med nastajanjem sem spoznaval, da to ni samo film o Perotu, ampak tudi film o meni in o nas in da ni odšel samo dobri prijatelj, ampak da izginjata tudi družba in svet, v katera smo verjeli,” je za STA povedal Kozole, ki je na nizozemskem festivalu doslej sodeloval z dvema filmoma – Za vedno in Slovenko. Njegov novi film bodo prikazali v uradni selekciji v okviru programa Cinema Regained.

***

Če imate samomorilne misli ali če čutite duševno stisko, poiščite pomoč pri svojem osebnem zdravniku ali na telefonskih linijah, ki zagotavljajo strokovno pomoč. Če je stiska zelo huda, pokličite na 112. 

TOM telefon
Vsak dan od 12. do 20. ure.
Telefon: 116 111

Psihiatrična klinika Ljubljana – Klic v duševni stiski

Vsako noč med 19. in 7. uro.
Telefon: (01) 520 99 00

Zaupna telefona Samarijan in Sopotnik
24 ur na dan.

Telefon: 116 123

SOS telefon za ženske in otroke, žrtve nasilja
24 ur na dan.
Telefon: 080 11 55

Center za psihološko svetovanje Posvet
Telefon: 031 704 707

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.