“Kralj Richard” Will Smith s prvim zlatim globusom v žepu, se mu nasmiha oskar?

Magazin 11. Jan 202210:38 0 komentarjev
Will Smith, Kralj Richard
Profimedia

Ameriški ljubljenec s teve zaslonov in filmskih platen Will Smith je pri 53 letih dobil svoj prvi zlati globus, in sicer za ganljivo upodobitev Richarda Williamsa, očeta teniških kraljic Serene in Venus Williams.

Po petih nominacijah za priznanja, ki jih podeljujejo tuji novinarji v Hollywoodu – letos uradne podelitve zaradi bojkota številnih igralcev, ki so na ta način želeli pokazati svoje nestrinjanje z neenakostjo v Tovarni sanj, ni bilo – je Smithu le uspelo premagati konkurenco.

Tokrat je bila v dramski kategoriji za najboljšega glavnega igralca še posebej močna: Mahershala Ali (Swan Song), Javier Bardem (Being the Ricardos), Benedict Cumberbatch (Moč psa) in Denzel Washington (The Tragedy of Macbeth).

Smith je bil za zlati globus nominiran že v časih Princa z Bel-Aira, prvič leta 1993, drugič pa 1994. Prvo leto ga je v kategoriji najboljšega igralca v komični teve seriji premagal John Goodman (Roseanne), naslednje pa Jerry Seinfeld.

Leta 2002 so tuji novinarji Smithu prikimali za uspešen premik v resnejše vloge, nominirali so ga za vlogo Muhammada Alija v biografskem filmu Michaela Manna Ali, a ga je takrat premagal Russell Crowe v Čudovitem umu.

V naslednjih letih sta sledili še nominaciji za vlogi v filmih V iskanju sreče (2007), v katerem je zaigral s sinom Jadenom, in leta 2016 v Poti zmagovalca.

Smith se po razglasitvi nagrad, ki je potekala kar prek Instagrama, še ni oglasil, saj očitno tudi sam podpira prej omenjeno gibanje, ki opozarja na pomanjkanje raznolikosti v združenju tujih novinarjev – zgovoren je podatek, da temnopoltih članov sploh nimajo.

Film Kralj Richard je režiral Reinaldo Marcus Green, producirali pa sta ga Venus in Serena Williams: gre za zgodbo o začetkih njune kariere oziroma o očetovih velikih načrtih za svoji hčeri v skromnem okolju razvpitega losangeleškega predela Compton.

Reinaldo Marcus Green, Will Smith
Profimedia

Biografska drama je naletela na izjemne ocene kritikov in občinstva, še zlasti zaradi Smithovega ganljivega nastopa, pišejo tuji mediji. Velja za močnega oskarjevskega favorita, Smith naj bi imel najbolj cenjeni zlati kipec že tako rekoč v žepu.

Nominacije za oskarje, ki jih podeljuje ameriška filmska akademija, bodo znane 8. februarja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!