Kultna kitara Kurta Cobaina gre na dražbo

Magazin 13. Apr 202217:58 > 18:05 0 komentarjev

Modra kitara, na katero je Kurt Cobain igral v kultnem videospotu skupine Nirvana v devetdesetih, bo naslednji mesec romala na dražbo.

Za kultno modro kitaro, s katero se je Kurt Cobain pozibaval v videospotu ‘Smells Like Teen Spirit’, želijo na dražbi, ki bo maja, iztržiti 800 tisoč dolarjev, kar je okoli 737 tisoč evrov. “To je ena najbolj kultnih kitar, ki je kadarkoli šla na dražbo. Gre za modro kitaro Mustang Fender, eno najljubših Cobaina vseh časov,” je dejal Martin Nolan, izvršni direktor hiše Juien’s Auctions.

Ob tem je še dejal, da je kitara opremljena z originalnim kovčkom, kitarskim trakom, “kar je zelo pomembno za zbiralce, ko pridejo na dražbo,” je dejal Nolan, ki je opozoril, da je kitara od Cobainove smrti leta 1994 ostala v družini. Cobainova kitara je glavni instrument na dražbi Music Icons, ki bo potekala od 20. do 22. maja v New Yorku in na spletu. Nolan je dejal, da je dražbena hiša ‘konservativno’ ocenila ceno kitare v razponu od 600 do 800 tisoč dolarjev, vendar je opozoril, da je “to zelo konservativna dražbena ocena”.

REUTERS/Anthony Bolante
(Ikonični in redki predmeti pokojnega Kurta Cobaina).

Dražbena hiša bo del izkupička namenjen dobrodelni organizaciji za duševno zdravje. Na dražbi pa bodo na voljo tudi drugi predmeti, med drugim originalna umetnina Cobaina o Michaelu Jacksonu, za katero se pričakuje do 40 tisoč dolarjev (37 tisoč evrov), in eden od njegovih avtomobilov, Dodge Dart iz leta 1965, za katerega se pričakuje med 400 in 600 tisoč dolarjev.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter.

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!