Mariah Carey mora na sodišče zaradi božične klasike

Magazin 11. Jun 202211:30 0 komentarjev
Mariah Carey
Profimedia

Ameriška pevka Mariah Carey se bo morala zagovarjati na sodišču zaradi božične uspešnice All I Want for Christmas Is You iz leta 1994.

Toži jo besedilopisec Andy Stone, ki pravi, da je soavtor istoimenske pesmi.

Avtor, ki pod psevdonimom Vince Vance nastopa s skupino Vince Vance & the Valliants, je pesem posnel leta 1989, pet let prej, preden je luč sveta ugledala pesem Mariah Carey. Njegova pesem je bila med božično sezono 1993 deležna “obsežnega predvajanja” in se je pojavila tudi na Billboardovih lestvicah, piše Reuters.

Pesmi imata različni melodiji in besedili, a enak naslov. Stone zato Mariah Carey, njenega soscenarista Walterja Afanasieffa in založbo Sony Music Entertainment toži zaradi kršitve avtorskih pravic in nezakonite prilastitve. Bolj natančno je v pritožbi, vloženi na zveznem sodišču v New Orleansu, zapisal, da je trojica nezakonito izkoriščala njegovo “priljubljenost in edinstven slog” ter povzročala zmedo s snemanjem istoimenske pesmi brez njegovega dovoljenja.

Stone zato zahteva najmanj 20 milijonov ameriških dolarjev odškodnine.

V pritožbi je navedeno še, da so Stonovi odvetniki aprila 2021 prvič vzpostavili stik z obtoženci glede njihove domnevne nepooblaščene uporabe, vendar se niso mogli dogovoriti.

Mariah Carey
Profimedia

Leta 1994 je Mariah Carey izdala prvi božični album z naslovom Merry Christmas. Na njem je izstopala pesem All I Want For Christmas Is You, ki je postala večna uspešnica. Vsako leto se znajde na vrhu Billboardovih stotih najbolj predvajanih pesmi, čeprav je bila posneta že pred skoraj 30 leti.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.