Matthew McConaughey v čustvenem govoru v Beli hiši pozval k orožarski reformi

Magazin 08. Jun 202210:07 > 12:27
Matthew McConaughe
Profimedia

Ameriški filmski igralec Matthew McConaughey, za katerega se že nekaj časa govori, da želi vstopiti v politiko, je v torek v Beli hiši pozval ameriški kongres, naj sprejme reformo zakonodaje o orožju. Zadnji strelski pohod se je namreč zgodil prav v zvezdnikovem rojstnem kraju v teksaškem Uvaldeju, kjer je 18-letnik ubil 19 osnovnošolcev in dve učiteljici.

McConaughey se je z ženo Camillo najprej srečal s predsednikom ZDA Josephom Bidnom, ki poskuša uporabiti glasove znanih in slavnih ljudi, da bi kongres premaknil z mrtve politične točke glede orožja. 52-letni igralec, ki je letos razmišljal o kandidaturi za guvernerja Teksasa, je pred dnevi v časniku Austin American Statesman nanizal svoje predloge za reforme, v Beli hiši pa je o nekaterih spremembah spregovoril tudi na glas. Zakonca McConaughey sta se zadnje dni v nesrečnem Uvaldeju družila z družinami umrlih otrok ter poslušala njune zgodbe. Camilla je imela ves čas moževega govora v naročju športne copate ene od malih žrtev, ki so bile po strelskem masakru tako rekoč neprepoznavne.

Igralec je predlagal uvedbo pregleda morebitne kriminalne preteklosti vseh kupcev orožja vsepovsod, tudi po sejmih, prek interneta in zasebno, čakalno dobo za nakup, prepoved prodaje polavtomatskih pušk za mlajše od 21 let in sprejem tako imenovanih svarilnih zakonov. To pomeni, da bi določene posameznike lahko dali na seznam oseb, ki jim je nakup orožja prepovedan.

To bi morda lahko pomagalo, vendar je težko verjeti, da bi v senatu tovrstne predloge podprlo dovolj republikancev. Trenutno sicer potekajo pogajanja med demokrati in republikanci, vendar so slednji doslej v zadnjih 20 letih po vsakem pokolu našli razlog za blokado reform.

“Zdaj imamo priložnost, da se dvignemo nad svojo politično pripadnost. Imamo možnost za odločitve, ki ne bodo zaščitile le naših strank, ampak državo za celotno generacijo,” je dejal McConaughey in prebivalcem ZDA še položil na dušo, da niso tako zelo razdeljeni, kot jih prepričujejo.

McConaughey trdi, da je zagovornik pravice do posedovanja orožja, ki jo zagotavlja drugi amandma k ustavi ZDA, vendar z določenimi omejitvami. “Odgovorni lastniki orožja so siti tega, da drugi amandma zlorabljajo neuravnovešenci,” je dejal.

V komentarju za časopis iz Teksasa je zapisal še, da se je treba soočiti tudi z drugimi težavami, kot so duševno zdravje, varnost v šolah, senzacionalistično medijsko poročanje in razpad ameriških vrednot, vendar pa zdaj ni časa za to. “Potrebni so takojšnji ukrepi za zmanjšanje nasilja z orožjem in tragedij, ki so postale prepogoste,” je dodal.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.