Mazda sledila Renaultovi potezi v Rusiji, vsaj začasno jo zapušča

Magazin 22. Nov 202210:00
Mazda CX-60
Mazda

Premislijo si lahko v roku prihodnjih treh let.

Japonski avtomobilski proizvajalec Mazda, ki je že nekaj časa kolebal o usodi svoje izpostave in proizvodnje novih vozil v Rusiji, je zdaj sprejel odločitev o svoji prihodnost na tamkajšnjem trgu. Tako kot številni drugi proizvajalci bodo tudi pri Mazdi vsaj za nekaj časa zapustili državo, s tem pa tudi proizvodnjo, ki si jo deli s tamkajšnjim proizvajalcem Sollers.

Mazda je bila namreč polovična lastnica tovarne, ki so jo pred desetletjem izdelali na vzhodu Rusije, natančneje v mestu Vladivostok. Tam je Mazda vsako leto izdelala okrog 50.000 vozil, večinoma križancev CX-5, CX-9 in pa CX-30.

Mazda proizvodnja Mazda proizvodnja
Mazda

Kot rečeno, pa bo Mazda sledila potezi Renaulta. Tako kot francoska avtomobilska znamka, katere odhod je bil zaradi lastništva podjetja AvtoVAZ oziroma Lade verjetno najbolj odmeven, so se tudi pri Mazdi odločili, da bodo svoj delež v Rusiji prodali Sollersu za simbolični evro. Ob tem so v pogodbi zapisali, da lahko Mazda v prihodnjih treh letih kadarkoli prekliče dogovor oziroma odkupi svoj delež nazaj.

Kot pojasnjujejo pri Mazdi, ki sicer beleži eno izmed slabših let, so se za takšno odločitev (po pričakovanjih) odločili zaradi vojne med Rusijo in Ukrajino. Ob tem velja omeniti, da so pri Mazdi že marca prenehali dobavljati sestavne dele v Vladivostok, mesec dni zatem pa tudi zaustavili proizvodnjo. Pri Sollersu na drugi strani za prihodnje leto že napovedujejo nov avtomobil, s katerim bodo zapolnili proste proizvodne kapacitete.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.