Med tremi gorskimi avanturami življenja tudi slovenski biser

Magazin 24. Apr 202206:55 0 komentarjev
Profimedia

Lepo pomladno vreme v gore že vabi prve pohodnike, z višjimi temperaturami pa bo teh vedno več. Čudovitih gorskih poti imamo v Evropi ogromno, čudovite razglede lahko najdete tako v Sloveniji kot tujini. Hrvaški portal Dnevnik.hr je zbral tri gorske trase, na katerih vas po njihovem mnenju čakajo "pohodi življenja". Med njimi je tudi slovenski lepotec.

Alta Via 1, Dolomiti (Italija)

Na tej trasi boste nedvomno občutili čarobnost Dolomitov. Alta Via 1 vas bo popeljala skozi čudovit gorski svet Dolomitov, kjer se boste med drugim srečali s skalno steno Cinque torri. Kot že ime namiguje, je stena podobna petim (skalnim) stolpom, seveda pa vas na poti osupnejo tudi doline, slapovi ter pomembni kraji iz prve svetovne vojne. Večina se na pot odpravi iz mesta Lago di Braies, zaključi pa v približno 100 kilometrov oddaljeni La Pissi. Seveda lahko izbirate tudi alternativne poti, kar pa lahko pomeni tudi zahtevnejši teren. Divje kampiranje je prepovedano, tako da predhodno načrtujte postanke in nočitve v planinskih kočah, ki jih je na trasi dovolj.

Profimedia

Triglav (Slovenija)

Naš najvišji vrh se v primerjavi z drugimi evropskimi velikani zdi majhen, vendar o njem tudi na tujem govorijo z izbranimi besedami. Dnevnik.hr kot najtežji vzpon izpostavlja Bambergovo pot, za lažji vzpon pa priporoča pot iz Krme.”Razgled je spektakularen in dih jemajoč,” so komentirali pri Dnevnik.hr.

GR10 in GR11, Pireneji (Španija in Francija)

Zahtevni trasi, ki vam prinašata “avanturo življenja”. GR10 in GR11 je pot, ki vas popelje po celotni dolžini Pirenejev in se razteza na 900 kilometrih. Hodili boste dva meseca, ko boste sešteli vse višinske metre, boste spoznali, da boste prišli više od Mount Everesta. Pot lahko začnete na francoski strani, kjer ji rečejo Sentier des Pyrénées oz. GR10, ali pa na španski, kjer jo poznajo pod imenom Senda Pirenaica oz. GR11. Francoska stran naj bi veljala za nekoliko lažjo z več planinskimi kočami in malce nižjo nadmorsko višino. Poseben je tudi živalski svet, saj ob poti lahko srečate gamse in medvede, ki pa se pohodnikom navadno izognejo.

Profimedia

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!