Meme “Hide the Pain Harold” za N1: Življenje se mi je popolnoma spremenilo

Magazin 21. Okt 202215:47 2 komentarja
András István Arató
FLAVIAR

Nasmejan in sivolas András István Arató, ki je leta 2011 postal znan kot meme "Hide the Pain Harold'', se je zaradi snemanja oglasa te dni mudil v Ljubljani. Kljub delovnim obveznostim si je 77-letnik vzel čas in za N1 Slovenija spregovoril o slavi, tem, kako se mu je spremenilo življenje in kateri je njegov najljubši meme.

Pred 11 leti je po spletu zakrožil meme (viralno razširjena šala oziroma ideja, ki se širi po spletu, op. a.), ki se ga je prijelo ime “Hide the Pain Harold” (Harold, skrij bolečino, op. a.). Na fotografiji je bil danes 77-letni András István Arató, upokojeni madžarski inženir elektrotehnike, ki sprva ni vedel, da je postal spletna senzacija. Po upokojitvi je namreč dobil priložnost za delo kot model, njegove fotografije pa naj bi uporabili v agencijske namene, kar pomeni, da jih je mogoče kupiti na straneh, kot so Shutterstock, iStockphoto, Profimedia …

András na fotografijah nastopa v različnih vlogah: kot profesor, zdravnik, električar, pleskar, mož … Najbolj pa je zaslovel s fotografijo, na kateri s skodelico v roki zre v zaslon prenosnega računalnika in nato na naslednjem posnetku skremženo pogleda v kamero. András je meme postal prav zaradi obraza, ki naj bi skrival bolečino. Od tod namreč izvira tudi ime, ki so ga uporabniki na spletu nadeli njegovi fotografiji.

Svojo priljubljenost je Arató dobro unovčil. V preteklosti je denimo sodeloval s podjetjem Coca-Cola, tokrat pa so ga najeli v največjem spletnem klubu ljubiteljev žganih pijač na svetu Flaviar, ki snema novoletno oglasno kampanjo. “Odločili smo se, da ga povabimo k sodelovanju. Postal bo tudi obraz globalne kampanje, ki bo predvsem spletna. Ker je Arató postal slaven prav na spletu, se nam je zdel odlična izbira. Menimo, da je Arató prijetna oseba, ki lahko ljudi spomni na čar božičnih praznikov,” so svojo odločitev pojasnili v Flaviaru.

@n1slovenija Slavni “meme” na oddihu v Ljubljani. Ste že slišali zanj? #n1novice #n1news ♬ original sound - N1 Slovenija

Svetu ste postali znani kot meme Hide the Pain HaroldV preteklih intervjujih ste dejali, da ste čutili breme, ko ste postali spletna senzacija. Kako ste sprejeli vso pozornost?

Da. Potreboval sem pet let, da sem sprejel to vlogo. S pozornostjo sem se moral sprijazniti, saj mi drugega ni preostalo. Neki Rus je ugotovil mojo identiteto, pred tem niso vedeli, kdo sem. Stopil je v stik z mano in me prosil, naj na ruskih družbenih omrežjih razkrijem identiteto. Nekajkrat sem ga zavrnil, potem pa sem v to privolil. Takrat se je začela moja kariera. To je bila najboljša odločitev v mojem življenju, saj se mi je življenje popolnoma spremenilo.

Kako se vam je spremenilo?

Pred spletno slavo sem bil resen inženir elektrotehnike. Kot oseba sem bil introvertiran, nisem bil precej družaben. Ko sem se razkril, so me kar naenkrat ustavljali na cesti, me prosili za fotografiranje. Dober občutek je, ko vidim, da razveseljujem ljudi.

András István Arató
FLAVIAR

Ali se počutite kot zvezdnik? 

Ne maram besede zvezdništvo. Ta je navadno rezervirana za ljudi, ki si v resnici ne zaslužijo slave. Torej so osebnosti iz resničnostnih šovov ali podobno. Zelo se trudim, da bi podobo, ki sem jo pridobil kot meme, obrnil v nekaj pozitivnega. Ko se je na internetu začel pojavljati moj meme, je bilo kar nekaj takšnih, ki so bili nesramni in neokusni. Niso mi bili všeč. Zato se trudim narediti nekaj dobrega, nekaj, kar si bodo ljudje zapomnili. Menim, da mi uspeva. Sledilce imam z vsega sveta.

Pa vas ljudje pogosto ustavljajo zaradi selfija?

Da. (smeh)

Ali imate najljubši meme Hide the Pain Harold?

Da. Najljubši so mi tisti, na katerih je na zelo znanih slikah ali fotografijah moj obraz obdelan. Na primer: obstaja meme z mojim obdelanim obrazom Adama – na freski Stvarjenje Adama, ki jo je narisal umetnik Michelangelo in je del stropa Sikstinske kapele. Moj obraz imajo tudi vsi angeli na freski. Zelo mi je smešna. Obstaja še en zelo priljubljen meme, fotografija delavcev na enem od nebotičnikov v New Yorku, in eden od njih sem tudi jaz.

Hide the pain Harold
KNOW YOUR MEME

Ste morda imeli slabo izkušnjo, potem ko ste postali spletna senzacija?

Težko vprašanje. V resnici nimam slabih izkušenj, zgodile so se mi le dobre stvari.

Kaj pa je bilo najboljše?

To, da je bilo nad mano navdušenih več kot deset tisoč ljudi, ko sem stal na odru. Zdaj pa sem zelo srečen, saj igram v gledališču.

Torej ste postali igralec?

Ne bi rekel, da sem igralec. Kot pripovedovalec zgodbe trenutno nastopam v igri Monty Python in sveti gral v madžarskem gledališču.

Slovenijo ste obiskali, ker snemate novoletni oglas za žgano pijačo. Nam lahko razkrijete, katera pijača vam je najbolj všeč?

Viski. Pred spanjem si doma po navadi privoščim kozarček viskija.

András István Arató
FLAVIAR

Ali ste prvič na obisku v Sloveniji?

Nisem prvič. V mladosti sem s starši preživel kar nekaj počitnic v Sloveniji, pozneje tudi z družino. Bil sem na obali in v gorah. Na te dni imam zelo lepe spomine. Slovenija je res lepa majhna dežela, ki ima vse. Ima pravo mešanico mestnega vrveža in podeželja. Tudi ljudje so zelo prijazni, zato uživam vsakič, ko sem na obisku. Najlepše pa mi je v Piranu, saj sem to mesto pogosto obiskoval s starši.

Kaj bi sporočili vsem, ki vas spremljajo?

Življenje je kratko, uživajte ga. V življenju se nam zgodi toliko zoprnih stvari – pozabite nanje. Bodite nasmejani, veseli in uživajte v svetli plati življenja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentarji (2)

Prikaži vse komentarje