Meti rekordna kazen zaradi kršitev GDPR

Digitalno 22. Maj 202312:29 2 komentarja
Meta
PROFIMEDIA

V imenu Evropske unije je Irska komisija za varstvo podatkov (DPC) družbi Meta naložila 1,2 milijarde evrov kazni, saj je podatke o uporabnikih iz EU prenesla v ZDA v nasprotju s predhodno sodno odločbo. Pod okrilje Mete med drugim sodita družbeni omrežji Facebook in Instagram.

Irska komisija za varstvo podatkov (DPC), ki deluje v imenu EU, je danes sporočila, da ji je Evropski odbor za varstvo podatkov (EDPB) odredil, da mora od družbe Meta izterjati “upravno globo v višini 1,2 milijarde evrov”.

DPC je družbo Meta, ki ima evropski sedež v Dublinu, in njene prenose osebnih podatkov iz EU v ZDA pod drobnogled vzela leta 2020. V preiskavi je ugotovila, da Meta ni “obravnavala tveganj za temeljne pravice in svoboščine posameznikov, na katere se nanašajo osebni podatki”, ki jih je Sodišče EU opredelilo v pretekli sodbi, navaja AFP.

Kot tudi piše, je komisija prvotno želela prisiliti Meto, da začasno ustavi prenose podatkov, pri čemer je trdila, da bi globa “presegla obseg pooblastil, ki bi jih lahko označili kot ‘primerna, sorazmerna in nujna'”.

Vendar se zadevni nadzorni organi (CSA) Evropske unije s tem niso strinjali. “Vsi štirje CSA so menili, da je treba družbo Meta Ireland kaznovati z upravno globo,” so pojasnili na irski komisiji za varstvo podatkov.

Irska komisija za varstvo podatkov se je posledično obrnila na Evropski odbor za varstvo podatkov, ki je odločil, da mora Meta Ireland začasno ustaviti prihodnje posredovanje osebnih podatkov ZDA in plačati globo.

V Meti so v odzivu zapisali, da so razočarani, odločitev komisije pa so označili za napačno in neutemeljeno. Po njihovem mnenju predstavlja tudi nevaren precedens za nešteto drugih podjetij.

“Nameravamo se pritožiti tako na vsebino odločitve kot na njene odredbe, vključno z globo, in si bomo na sodišču prizadevali za prekinitev rokov za izvajanje,” sta v odzivu zapisala Metin predsednik za globalne zadeve Nick Clegg in vodja pravne službe Jennifer Newstead.

Po njunem mnenju odločitev EDPB, da razveljavi odločitev komisije, “sproža resna vprašanja”. “Nobena država ni storila več kot ZDA, da bi se s svojimi zadnjimi reformami prilagodila evropskim pravilom, medtem ko se prenosi v države, kot je Kitajska, večinoma nadaljujejo brez težav,” sta poudarila.

To je tretja globa, ki jo je Meta letos prejela v EU, in četrta v zadnjega pol leta, poroča AFP.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje