MGL: Lotos Vincenc Šparovec napisal dokumentarno igro o svojem padcu v Atlantik

Magazin 20. Apr 202212:45 0 komentarjev
Lotos Vincenc Šparovec
MGL

9. julija leta 1993 proti poldnevu je takrat 22-letni Lotos Vincenc Šparovec, sicer študent dramske igre na AGRFT, opravljal vzdrževalna dela na boku tovorne ladje, ki je plula po Atlantskem oceanu. Oblečen je bil v moder delavski kombinezon in prepasan z vrvjo, ki je bila edina vez med njim in ladjo. Vrv se je nenadoma pretrgala in mornar je padel v Atlantik. V tistem trenutku nihče na ladji ni opazil, kaj se je zgodilo, in ladja je plula naprej. Sam v brezdanji modrini je mornar zaman klical na pomoč. Nihče ga ni slišal – niti na ladji niti na vsem svetu.

Preden bodo na ladji opazili njegovo odsotnost, bosta minili vsaj dve uri. Ladja bo tedaj že desetine milj stran. In četudi bi se obrnila in vrnila, kdo bi sploh opazil drobno piko, človeški obraz med bleščečim lesketom morja in belimi penami valov? Lotos je vedel, da je to konec. Smrt zanj ni bila več domneva ali uganka. Bila je tam, z njim. Edina gotovost v morju negotovosti. Ure pa so minevale …

Ampak Lotos je preživel. Kapitan ladje, s katere je mornar padel, se je odločil obrniti krmilo. Ladja je plula nazaj in razglašen je bil alarm Človek v morju ali v pomorskem jeziku Man Overboard. Njegovi tovariši so z daljnogledi prečesavali vodno gladino in ga nenadoma zagledali. Rumeno majico je silovito vrtel nad glavo. Potegnili so ga na krov, bil je rešen. To je bil in še vedno je čudež. Lotos pa o tem ni nikoli govoril, čeprav smo drezali vanj, ga skrivoma motrili in se po tihem spraševali, kako ga je ta izkušnja zaznamovala.

Zdaj se je določil, da bo o tem spregovoril odkrito, brez olepševanja in sprenevedanja, da bi sebi in nam odgovoril na vprašanje, kakšen človek je padel v morje in kakšen človek se je vrnil iz njega. Lotos Vincenc Šparovec je po poklicu igralec in član ansambla MGL. Odigral je že veliko vlog tako v MGL kot tudi v drugih gledališčih, nastopa pa tudi v filmih. Zaposlitev v MGL je leta 2003 prekinil in se izšolal še za vojaškega časnika. Lotos Vincenc Šparovec je človek besede, ki je zdaj ubesedil najbolj temeljno človeško preizkušnjo.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!