Mia Žnidarič bo svoj 60. rojstni dan preživela na odru v ritmih ljubega džeza

Magazin 09. Dec 202212:34
Mia Žnidarić
Foto: Siti Teater

Odlična džezovska vokalistka Mia Žnidarič bo skupaj z Big Bandom RTV Slovenija in gostoma Petrom Ugrinom (violina) in Gašperjem Bertoncljem (bobni) prav na rojstnodnevni večer, 9. decembra, proslavila svojo 60-letnico na odru Siti teatra. Z magičnim glasom bo poslušalce popeljala skozi najljubše pesmi svojega repertoarja, s katerim navdušuje že več kot 30 let. Po koncu koncerta pa bo vse nastopajoče pogostila s slastnimi domačimi pitami.

Mia velja za eno največjih slovenskih navdušenk nad melodičnim džezom in je njegova strastna zagovornica, poleg tega pa naravnost obožuje slovensko poezijo, tako da so zanjo pisali pesmi tudi taki velikani, kot so Milan Dekleva, Feri Lainšček in Svetlana Makarovič. V začetku leta 2023 bo izšel že njen 15. samostojni album, ki ga snema z nacionalnim džezovskim orkestrom, Big Bandom RTV Slovenija.

Vse pa se je začelo, ko se je mala Mia rodila 9. januarja 1962 v vasici v Šturmovi grapi pri Fali, v majhni hiši babice in dedka, ki sta bila dninarja. Prav zaradi babice je vzljubila živali in tudi ljudi, ki jih ima še vedno rada, ter seveda oni njo. Pozneje se je s starši preselila v Ruše, nato pa se je zelo hitro osamosvojila, šolala in delala v tovarni v Rušah. Starši niso bili preveč navdušeni, da se hčerka ukvarja z glasbo, so pa bili nad talentirano mladenko kmalu navdušeni veliki mojstri v Ljubljani – od Mojmirja Sepeta in Jožeta Privška do vseh velikih imen, ki so imeli radi džez in dobre pevke ter pevce. S prvim fantom basistom in skladateljem Ninom de Glerio se je preselila v Ljubljano, kjer je njena kariera začela dobivati krila. Kmalu se je s slovenskim prevodom pesmi Is You Is or Is You Ain’t My Baby – A si ti al’ nisi ti moj ljubi, ki ga je odlično naredil Janez Križaj povzpela na vrh lestvic in osvojila domače občinstvo s posebnim in čutnim glasom.

Njene vzornice so bile Billie Holiday, Ella Fitzgerald, Sarah Vaughan, Dinah Washington, Nancy Wilson in Etta Jones. Kot je povedala za nacionalni radio, še danes dobi kurjo polt in jo zadene bolečina sreče, ko zasliši te neverjetne dame svetovnega džeza. V filmu Vincija Vogua Anžlovarja Babica gre na jug je posodila glas glavni igralki Nataši Matjašec ter zapela pesem All of You, ki sta jo napisala režiser in Milko Lazar.

Z možem, ameriškim glasbenikom Stevom Klinkom sta brez dvoma eden najlepših glasbenih parov na slovenski sceni, predvsem zaradi svoje strasti do ustvarjanja, džeza, dobre glasbe in spoštovanja dobrih besedil. Vse najboljše, velika Mia Žnidarič!

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar