Mick Jagger praznuje okroglo obletnico

Magazin 26. Jul 202311:18 1 komentar
Mick Jagger, Rolling Stones
Mick Jagger leta 2022/PROFIMEDIA

Že več kot šest desetletij je frontman ene najuspešnejših skupin v zgodovini. Prešel je pot od upornika do viteza in še danes skače po odru kot nekoč.

Skoraj težko je verjeti, da eden najbolj znanih in razvpitih in rockerjev vseh časov praznuje 80 let.

Njegova usoda bi bila morda drugačna, če bi se uklonil volji staršev, ki so ga spodbujali, da postane učitelj telovadbe, kot je bil oče. Vendar je Mick po lastnih besedah rad prepeval že kot otrok in sledil sanjam. “Nekateri otroci pojejo v zborih, drugi nastopajo pred ogledalom. Sam sem pel v cerkvenem zboru,” je povedal v enem od intervjujev. To se sliši malce paradoksalno glede na to, da je le nekaj let kasneje postal “bad boy” britanske in svetovne glasbene scene, znan po ekscesnem, nastopaškem vedenju. Ena najbolj razvpitih epizod njegovega ekscesnega vedenja je iz leta 1965, ki je razburila takrat še precej puritansko Veliko Britanijo. Micka in njegova kolega iz tedaj že znane skupine Rolling Stones, Keitha Richardsa in Billyja Wymana, so policisti kaznovali zaradi uriniranja na steno neke londonske bencinske črpalke. Kazen je znašala pet funtov.

Ta dogodek je utrdil podobo Rolling Stonesov kot slabih fantov, po drugi strani pa jim je to pomagalo pri karieri, saj so se tako razlikovali od drugih skupin na takratni britanski glasbeni sceni, predvsem od Beatlesov, svojih največjih rivalov, ki so takrat še veljali za “pridne fante iz soseščine”.

Nedolgo zatem so osvojili svet s pesmijo I Can’t Get No Satisfaction, ki je postala himna generacije upornikov iz 60. let preteklega stoletja, naveza Micka Jaggerja in Keitha Richardsa pa je postala eden najuspešnejših glasbenih tandemov vseh časov, primerljiv z dvojico Lennon-McCartney. Danes je Mick Jagger eden najbogatejših rockerjev na svetu.

Druga, temnejša stran uporništva in ekscesnega vedenja je povezana z drogami in alkoholom, ki so bili stalni spremljevalci njegovega življenja kar nekaj let in so bili usodni za enega od članov skupine, Briana Jonesa, ki je leta 1969 umrl, star komaj 27 let, potem ko se je utopil v svojem bazenu. Morda je bil to trenutek streznitve za Micka in skupino, ki se je kasneje uspešno otresla odvisnosti, in danes, kot piše spletni portal Deutsche Welle, Jagger omalovažuje škandalozno obdobje skupine, češ da so bili le najstniki, ki si v resnici niso želeli podobe slabih fantov.

Kljub temu je Jagger ostal znan po teatralnosti, ki je bila vzor mnogim drugim rockerjem, posebej tistim iz tako imenovanega glam rocka. Seveda je pri tem šlo za premišljeno teatralnost, v ozadju katere pa stoji garaštvo. Poleg kariere z Rolling Stonesi je Jagger v 80. letih imel tudi uspešno samostojno kariero in sodeloval z drugimi glasbeniki, na primer Davidom Bowiejem in Tino Turner. To je bila delno posledica “tretje svetovne vojne”, kot so mediji poimenovali kratek razkol med njim in Richardsom, zaradi katerega Rolling Stonesi nekaj let niso ustvarjali in nastopali. Ko sta se leta 1988 pobotala in ponovno začela ustvarjati, je to pomenil nov izbruh kreativnosti in nov val navdušenja na rockerski sceni. Svet je bil rešen.

Poleg glasbene je Mick zajadral tudi v filmsko kariero. Že v času največjih uspehov Rolling Stonesov se je spogledoval z igralstvom, v začetku 90. let preteklega stoletja pa je ustanovil lastno filmsko produkcijo in posnel nekaj igranih filmov in dokumentarcev.

Pisano zasebno življenje

Skoraj tako, za nekatere pa še bolj kot poklicno je pestro tudi zasebno življenje Micka Jaggerja. Leta 1970 je za nemško revijo Musik Express povedal, da se ne namerava ustaliti in živeti meščanskega življenja z ženo in otroki. Le leto kasneje pa se je poročil in dobil otroka, a prav nič “meščansko”. Poročil se je z Bianco Perez-Mora Macias, še istega leta pa je dobil prvega otroka, hčerko Karis, vendar ne z ženo, pač pa s pevko Marshi Hunt. Jaggerjev prvi zakon je vsaj na papirju zdržal do leta 1979, potem pa sta se z Bianco, ki je medtem postala svetovno znani model Bianca Jagger, ločila. Ločitev ga je stala približno 2,5 milijona takratnih ameriških dolarjev.

Mick Jagger, Jerry Hall, Rolling Stones
Mick Jagger in Jerry Hall avgusta 1990/PROFIMEDIA

Že dve leti pred ločitvijo od Biance se je Mick zapletel še z eno manekenko, Jerry Hall, s katero sta ostala skupaj do leta 1999 in imata štiri otroke. Po koncu zveze je Mick imel še nekaj bolj ali manj trdnih zvez, od leta 2014 pa je v zvezi s 36-letno nekdanjo balerino Melanie Hamrick. Par ima šestletnega sina. Nedavno naj bi Melanie britanskim medijem povedala, da sta zaročena, vendar je Mickov predstavnik za javnost to zanikal.

Sicer pa se Jagger lahko “pohvali”, da ima s petimi različnimi ženskami osem otrok. Njegova najstarejša hči je danes stara 52 let. Ima pa tudi pet vnukov in dva pravnuka.

Poti pa konca ni …

Če bi kdo pričakoval, da bo naslov viteza britanskega kraljestva, v katerega je leta 2003 Micka povzdignil takratni britanski prestolonaslednik princ Charles, živahnega rockerja umiril, se je zmotil. Že samo imenovanje je prineslo “škandal”. Keith Richards je javno ožigosal Jaggerja, češ da podpira establišment, kraljica Elizabeta II. pa se podelitve ni udeležila. Ni namreč odobravala, da bi v viteza povzdignili nekoga, ki se je gibal v istih družbenih krogih kot njena pokojna sestra, radoživa princesa Margaret, in je menila, da ima Jagger slab vpliv.

Rolling Stones, koncert, Mick Jagger, Keith Richards, Ronnie Wood
Rolling Stones na koncertu v Inglewoodu, Kalifornija, 2021/PROFIMEDIA/London-Entertainment/Shutterstock

Sira Micka Jaggerja pa to ni preveč motilo. Veselo je nadaljeval v svojem stilu, in to počne še danes.

Njegova glavna aktivnost je seveda povezana z Rolling Stonesi. Njihov zadnji album Blue & Lonesome iz leta 2016 je postal njihov dvanajsti album številka ena v Združenem kraljestvu. In tudi na odru je pradedek še vedno tako živahen kot nekoč. Lani so Rolling Stonesi 60-letnico obeležili s turnejo Sixty, žal brez Charlieja Wattsa, ki je leto prej umrl, star 80 let. Mick Jagger, ki je nekoč dejal, da se bo upokojil pri 33, je takrat v intervjuju za švedsko radijsko postajo P4 povedal: “Ne načrtujem, da bo to zadnja turneja. Rad sem na turneji. Mislim, da je ne bi naredil, če ne bi v tem užival.”

Rolling Stones Rolling Stones
Rolling Stones leta 1964/WIKIPEDIA
Rolling Stones, CHARLIE WATTS , MICK TAYLOR , MICK JAGGER , KEITH RICHARDS Rolling Stones, CHARLIE WATTS , MICK TAYLOR , MICK JAGGER , KEITH RICHARDS
Rolling Stones leta 1973/PROFIMEDIA
Mick Jagger, Rolling Stones Mick Jagger, Rolling Stones
Mick Jagger leta 1982/PROFIMEDIA
Rolling Stones, CHARLIE WATTS , MICK TAYLOR , MICK JAGGER , KEITH RICHARDS Rolling Stones, CHARLIE WATTS , MICK TAYLOR , MICK JAGGER , KEITH RICHARDS
Rolling Stones leta 1975/PROFIMEDIA
Mick Jagger, Keith Richards, Rolling Stons Mick Jagger, Keith Richards, Rolling Stons
Mick Jagger in Keith Richards na znamki za 1,70 britanskega funta/PROFIMEDIA
Mick Jagger, Keith Richards, Rolling Stones Mick Jagger, Keith Richards, Rolling Stones
Mick Jagger in Keith Richards leta 2022/PROFIMEDIA
Rolling Stones, Mick Jagger, Keith Richards, Ronnie Wood Rolling Stones, Mick Jagger, Keith Richards, Ronnie Wood
Rolling Stones leta 2021/PROFIMEDIA/london-Entertainment/Shutterstock
Mick Jagger, Rolling Stones Mick Jagger, Rolling Stones
Mick Jagger leta 2022/PROFIMEDIA

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje