Miselnost, ki vam po mnenju raziskovalcev pomaga najti srečo v življenju

Magazin 05. Sep 202216:30
Srečna nasmejana ženska
PROFIMEDIA

Po mnenju nekaterih raziskovalcev je za srečo v življenju najpomembnejša določena miselnost – ki jo lahko vsi osvojimo.

Kako se običajno odzovete, ko vam nekaj ne gre po načrtih? Vržete puško v koruzo ali se jezite in sprašujete, zakaj se to vedno dogaja prav vam?

Videti smisel v nepredvidenem lahko pomaga “napake” spremeniti v priložnosti, pravi raziskovalec dr. Christian Busch. In tako lahko po njegovem mnenju poskrnimo za lastno srečo.

Pri tem ne gre toliko za to, da zmaguješ na loteriji in se izogneš vsaki nesreči, temveč da imaš dober nos za priložnosti. Dr. Busch temu pravi “serendipity”. Po njegovem mnenju lahko do neke mere vsi aktivno prispevamo k svoji sreči – poskušamo videti priložnosti ter jih spremeniti v nekaj pozitivnega.

Primer, ki ga opiše dr. Busch:

Nekoč je svetoval kitajskemu proizvajalcu pralnih strojev Haier. Nekega dne jih je namreč poklicala stranka, ki se ji je pokvaril pralni stroj. Ko je tehnik, ki so ga poslali iz podjetja, preveril stroj, je hitro ugotovil razlog – stranka je v svojem pralnem stroju prala krompir.

Iz tega pa se je nato razvila genialna ideja, zaradi katere je blagovna znamka postala še uspešnejša: na trg so postavili stroje za pranje krompirja oz. zelenjave.

Najboljši del te miselnosti pa je, da se lahko vsakdo nauči takšnega razmišljanja. Potrebujete le nekaj treninga.

Kako začeti:

1. Izstopite iz vloge žrtve in pozabite na stavek: “Zakaj vedno jaz, zakaj se to vedno dogaja meni?”

2. Iščite priložnosti v vseh dogodkih. Poskusite zaupati, da se bo iz tega izvilo nekaj koristnega in da se boste kmalu spet našli na pravi poti.

3. Vzemite si čas in razmislite o preteklem mesecu. Kateri trenutki so vas še zlasti izpopolnili ali osrečili? Ali lahko v njih najdete skupne vzorce? Kaj se lahko iz tega naučite?

4. Iščite vznemirljive ideje in postopoma izluščite tiste, ki jim resnično želite slediti.

5. Postavljajti začnite globlja vprašanja. To lahko poveča možnosti prepoznavanja skupnih značilnosti in ustvarjanje novih poznanstev ter povezav, ki vam lahko pomagajo približati se ciljem.

Nasvete je dr. Busch delil v svoji knjigi Connect the Dots – The Art and Science of Creating Good Luck in The Serendipity Mindset.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.