Američanka, ki gre v vsaki državi na en zmenek. Ta teden je šla v Sloveniji

Intervjuji 21. Avg 202206:00 > 22:44 2 komentarja
Američanka Loni James
Loni James na poti proti Triglavu (osebni arhiv)

Loni James, Američanka, ki potuje okoli sveta in hodi na zmenke. Zadala si je cilj, da se v vsaki državi, ki jo obišče, po Tinderju in podobnih platformah dogovori za vsaj en zmenek z domačinom. Njeni zmenki so pogosto prava doživetja, polna neverjetnih prigod, dobrih in slabih. Vse zmenke podrobno in doživeto popiše in zapise deli na spletu – sprva na Facebooku, odslej pa tudi na blogu, ki ga je pravkar vzpostavila. 

Loni James je doslej obiskala devet držav in šla na 13 zmenkov. Začela je v Londonu, nato nadaljevala na Bližnji vzhod, v Egipt, Jordanijo, na Ciper in v Turčijo, Švico, Francijo, Italijo. Ta teden se mudi v Sloveniji. Dobili sva se v Ljubljani, kamor se je pripeljala z Bleda, kjer je bivala nekaj dni, šla na pohod v gore in tudi na svoj prvi zmenek v Sloveniji.

Preberite tu tudi celoten današnji dosje o tem, KAKO SO APLIKACIJE SPREMENILE LJUBEZENSKO ŽIVLJENJE IN ODNOSE.

Loni, sinoči ste šli na prvi zmenek v Sloveniji. Kako je šlo? Sta se ujela?

Bilo je super, res zanimivo. Povedal mi je, da je to njegov prvi zmenek prek Tinderja. Že nekaj časa je bil na Tinderju, vendar še nikoli ni zbral poguma, da bi se z nekom pogovarjal v živo. Srečala sva se na pozni pijači, privoščila sva si pivo, sedela sva v baru in klepetala.

Zelo je bil prijazen. Bil je domačin, živel je v hribih in se veliko ukvarjal z dejavnostmi na prostem.

Postavljala sem mu vprašanja o slovenski kulturi in spletnih zmenkih. Zanimalo me je, ali je običajno, da nekdo pristopi k mizi in se predstavi oziroma da pristopi k osebi, ki mu je všeč.

Povedal je, da to v Sloveniji ni tako pogosto, da imaš morda malo več poguma za to, ko si mlajši, s starostjo pa je to vse težje. In da so klubi za dejavnosti, kot sta kolesarjenje in pohodništvo, morda dober kraj, v katerem lahko v Sloveniji spoznaš veliko ljudi.

Jutri imam še en zmenek v Ljubljani. Ta oseba me je precej hitro povabila, zato o njej ne vem veliko. To pomeni, da se bova imela o čem pogovarjati!

Američanka Loni James
Loni James v Blejskem vintgarju (osebni arhiv)

Slovenija je le ena od mnogih postojank na vaši poti okoli sveta. Kdaj ste se odpravili na pot in kaj je bil razlog za to?

Od nekdaj sem rada potovala, vedela sem, da si želim okoli sveta, a sem s potjo odlašala zaradi močno bolne mame, ki je pred kratkim preminula. Spoznala sem, da ne želim čakati, da bom starejša, in upati, da bom takrat še vedno zdrava, da bom še vedno lahko plezala po gorah, da bom imela denar za potovanja.

Pot sem načrtovala približno dve leti. Dve leti sem res trdo delala in zelo strateško poskušala prihraniti čim več denarja. Sestavila sem tudi seznam krajev, ki sem jih želela obiskati, preden umrem. Letos sem pustila redno službo v prodaji medicinske opreme za bolnišnice, prodala avto, pohištvo, oblačila in šla.

Ne vem, kdaj se bo potovanje končalo, morda, ko mi bo zmanjkalo denarja (smeh, op. a.), a upam, da bom še kar nekaj časa potovala.

Američanka Loni James
Loni James v reki Soči (osebni arhiv)

Zakaj ste se odločili, da boste v vsaki državi, ki jo obiščete, odšli na vsaj en zmenek?

Ker je to res dober način za spoznavanje ljudi, še posebej domačinov. Na svojih potovanjih namreč vedno spoznavam druge popotnike, ki so super, imamo veliko skupnega, navdušeni smo, da lahko skupaj vidimo in počnemo stvari, nimam pa vedno priložnosti spoznati domačinov.

Ko drsam po aplikaciji za zmenke, izrecno izpostavim, da iščem domačine, ker želim spoznati tamkajšnjo kulturo. Ko sem v Italiji, želim o italijanski kulturi govoriti z Italijanom, ko sem v Sloveniji, želim govoriti s Slovencem. To je zame postal dober način povezovanja z ljudmi, ki dejansko prihajajo iz kraja, po katerem potujem.

Včasih je med nami veliko romantične kemije, in to je super, včasih pa sklenem samo nova prijateljstva. Tudi slabi zmenki postanejo vsaj zabavna zgodba, ki jo lahko pripovedujem. Uživam v družbi ljudi, ki jih spoznavam, in skozi ta proces se veliko naučim, tako o sebi kot drugih kulturah.

Opažam, da imajo moški do Američank, ki potujejo same, tudi določena pričakovanja. Nekateri ljudje so glede tega res iskreni, drugi so razočarani, ko dojamejo, da morda ne razmišljamo podobno. Ampak to je dobra začetna točka za pogovor.

Američanka Loni James
Aljaž Uršej/N1

Izkušnje z vaših zmenkov na dolgo in zelo doživeto popišete, vaši zapisi so kot nekakšne zelo duhovite recenzije zmenka v obliki pripovedi. Zakaj ste se odločili, da vse to popišete in objavite sprva v Facebookovi skupini, odslej pa tudi na blogu?

To se je zgodilo naključno. Začelo se je z vprašanjem, ki sem ga zastavila v Facebookovi skupini, v kateri je 1,3 milijona žensk, ki so navdušene nad potovanji. Bila sem v Londonu in tisti dan sem ravno pustila službo. V skupini sem objavila sporočilo: “Hej, pustila sem službo. V vsaki državi bom šla na pohod in zmenek. V Londonu sem na Tinderju in ni dobro. Ali naj uporabim kakšno drugo aplikacijo? Dobila sem veliko nasvetov, najbolj pa so vse zanimali moji načrti o zmenkih. Zahtevale so, da poročam o zmenku v Londonu, zato sem objavila krajši zapis. Vse je zanimalo, kje bo moj naslednji zmenek.

Naslednja destinacija je bil Egipt in veliko deklet je bilo presenečenih, da sem kot samska, bela ženska v pretežno muslimanski državi hodila na zmenke. Imela so nešteto vprašanj.

Fant, s katerim sem šla na zmenek v Egiptu, je načrtoval res dolg, 13-urni zmenek, ki je bil zelo zabaven. Popisala sem ga in ljudje so zahtevali še več zgodb. In tako zdaj že razmišljam o pisanju knjige. To ni nekaj, kar bi kadarkoli načrtovala, vendar uživam na tem potovanju, veliko se naučim in vem, da bi, če bi sedela doma na kavču, želela tako knjigo prebrati. Zato sem si rekla, zakaj pa ne.

Američanka Loni James
Loni James (osebni arhiv)

Fotografija je posneta na drugem zmeneku s fantom številka 2, znanim tudi kot Cairo Man. Raziskala sta mošejo Ibn Tulu.

Ali se vedno dogovorite za zmenek prek aplikacij ali se to zgodi tudi organsko, v živo?

Samo enkrat se je to zgodilo organsko. Nekoga sem preprosto srečala, med nama je bila neverjetna kemija, in to je bilo to. Sicer pa so bili večinoma dogovori prek aplikacij za zmenke.

Katere aplikacije uporabljate, ko se dogovarjate za zmenke?

Uporabljala sem tri, predvsem Tinder. Plačala sem za napredno različico Tinderja s “potnim listom”, kar pomeni, da lahko kadarkoli spremenim svojo geolokacijo. To je zelo koristno, da lahko najdem zmenke, še preden pridem na določeno destinacijo. Če čakam in se dogovorim za zmenek šele na svoj zadnji večer v nekem mestu, te osebe ne morem ponovno videti, če bi si tega želela.

Uporabila sem tudi že Bumble in Hinge, a Tinder uporabljam tudi zato, ker je z njim res enostavno vzpostaviti stik z drugimi. Bumble recimo zahteva, da je ženska tista, ki mora v določenem roku prva poslati sporočilo, kar je zame težko, saj sem pogosto na pohodu v gorah in imam izklopljen prenos podatkov. Tako zamudim veliko priložnosti za pogovor.

Včasih mi uporabniki aplikacij za zmenke očitajo, da nikoli ne odgovorim na sporočila, ker telefon izklopim. Bistvo je moje potovanje, to, kar želim videti in doživeti. Zmenki so dodana vrednost teh potovanj, vendar svojega dneva ne načrtujem glede na njih.

Tinder profil Loni James
Aljaž Uršej/N1

Kateri zmenek pa vam je najbolj ostal v spominu? 

Imela sem nekaj res čudovitih zmenkov in spoznala nekaj res čudovitih ljudi. Naredila sem tudi nekaj vznemirljivih stvari. Šla sem na zmenek z jadralnim padalcem in na koncu sva skupaj skočila z jadralnim padalom. To, da sem se privezala na osebo, s katero sem bila na zmenku, z njo skočila z gore in nato letela skozi oblake, kjer sva se poljubila, je bila res zabavna izkušnja.

Bila sem tudi na zmenku, na katerem je moški načrtoval za ves dan dejavnosti in mi celo izrisal Googlov zemljevid in urnik vsega, kar sva počela. To mi je bilo všeč, ker je vložil toliko časa in načrtovanja v to, da sem lahko doživela njegovo kulturo in mesto. Všeč mi je bilo, da je nekdo tako ponosen na to, od kod prihaja, in navdušen nad tem, da lahko to tudi pokaže.

Američanka Loni James
Loni James na zmenku (osebni arhiv)

Doslej ste bili na 13 zmenkih v devetih državah. O svojih zmenkih včasih delite tudi precej osebne informacije in jih kritično ocenite. Ali vedo za vaše zapise?

Da, ker želim biti res iskrena z njimi. Moški v mojih zapisih so anonimni. Res mi je pomembno, da nihče ne ve, kdo so, in da ne delim nobenih njihovih fotografij.

Želim, da so odprti in iskreni z mano in morda včasih priznajo, da kršijo nekatera pravila, zato ne želim, da bi imeli kakršnekoli posledice za to, kako se odločijo živeti svoje življenje.

Mislim, da nekatere od njih zapisi zabavajo. Kar nekaj jih je prosilo, ali lahko zapise preberejo, a sama se ob tem počutim zelo ranljivo. Pišem namreč zelo pogovorno, kot da sedim na kavču in se pogovarjam s prijateljico ter ji pripovedujem: “O moj bog, ne boš verjela, kaj se je zgodilo!” Ko grem na zmenek, ne pričakujem, da bo oseba slišala, kaj si o njem ali zmenku mislim, zato sem živčna, ko berejo moje zapise.

Doslej so bili dobro sprejeti. Ne vem pa, kaj bi si o njih mislili moški, s katerimi sem bila na slabih zmenkih. (smeh, op. a.)

Američanka Loni James
Loni James (osebni arhiv)

Loni James na zmenku s fantom številka 4 v Jordaniji, kjer sta najela avto in se odpravila na izlet v Wadi Mujib, da bi prehodila pot Siq Trail skozi kanjon  (na sliki), kjer sta plavala in plezala čez slapove.

Katera pa je bila vaša najslabša izkušnja na zmenku? 

Pravzaprav se mi je na enem od slabih zmenkov zgodilo, da je nekdo sredi njega fizično izginil. Bilo je res hudo. Šla sva gledat sončni zahod, za kar sva se vnaprej dogovorila. In vnaprej mi je sporočil tudi, da vodi svoje podjetje in da mora na letališče odpeljati svojo stranko, nato pa se bo vrnil. Odpeljal me je v službo, me pustil pri zaposlenem in rekel, da bo na hitro skočil na letališče in se vrnil, a se nikoli ni. Sedela sem in čakala, ker če si mi rekel, da se vrneš – ali obstaja kakšen razlog, da ti ne bi verjela?

In tako sem tam sedela z njegovim uslužbencem. Bil je zelo prijazen, delila sva si pivo in klepetala o potovanjih in drugih stvareh. Toda ves čas sem čakala, da se ta oseba vrne, a se nikoli ni. Predolgo je trajalo, da sem dojela: O moj bog, pustil me je v svoji pisarni, kar je zelo čudno.

Povrhu vsega pa sem med potovanjem spoznala novo prijateljico, s katero naj bi tisto noč kampirali na plaži, a se je razbesnela nevihta, zato se je ponudil, da mi pomaga najti drugo prenočišče. No, ni se vrnil, zato nisem imela prenočišča in sem prespala na klopi. Tisti prijazni uslužbenec je skupaj sestavil dve klopi in mi dal eno blazino, da sem lahko prespala v pisarni. Ta izkušnja ni bila dobra, in to je zagotovo “ghosting”. Sicer je iz tega nastala dobra zgodba, ampak ni bilo zabavno. In nikoli več se mi ni oglasil.

To je pač del spoznavanja ljudi. Vedno se poskušam spomniti, da sem zaradi slabih zmenkov bolj hvaležna za dobre. In večinoma se iz njih razvije precej smešna zgodba.

Pomembno je, da sem pri pisanju avtentična, da delim dobro in slabo, ker če delim samo dobre zgodbe, je videti, kot da živim neko res glamurozno življenje, hodim na velike zmenke, da je vse ljubezen, romantika in zabava. Pa ni tako ves čas.

Kaj ste se naučili med zmenki z ljudmi v vseh državah? Kakšne so razlike med državami?

Države so si tako zelo različne. Opisujem sicer le tisto, kar sem sama zaznala. Če grem na enega ali dva zmenka v neki državi, seveda ne morem podati splošne ocene o recimo celotni egiptovski kulturi ali muslimanski državi. Lahko pa rečem, da je bilo zame zelo zanimivo spoznati nekatere egiptovske običaje. Ljudje živijo doma z družino, dokler se ne poročijo. Pravzaprav menijo, da bi ob tem moral zvoniti alarm in da se z osebo, ki se je odselila, morda ne bi smela sestajati.

Obiskala sem več muslimanskih držav in videla, da so stili zmenkov zelo različni, kljub temu, da vera igra veliko vlogo pri tem, kako v njihovi kulturi pristopajo k intimnim odnosom.

Začela sem postavljati tudi vprašanja o javnem izkazovanju naklonjenosti: ali je v redu, če se držite za roke med sprehodom po ulici, ali lahko partnerja poljubite v parku ali ko se sprehajate po promenadi ali kaj podobnega? Nekje je bilo to dovoljeno, medtem ko drugod nikakor ne, v nekaterih državah bi kdo celo pristopil do vas, če bi vas zalotil v takšnih okoliščinah.

V nekaterih državah je ljudem še vedno nekoliko nerodno, da uporabljajo aplikacije za zmenke. V splošnem pa bi rekla, da nove generacije iščejo partnerje, se odločajo za poroke ali otroke precej drugače kot starejše generacije. Morda to počnejo nekoliko pozneje, morda tega sploh ne počnejo. Menim, da je za mnoge kulture nastopilo obdobje sprememb.

Američanka Loni James
Aljaž Uršej/N1

Omenili ste, da vas ženske sprašujejo, kako se upate usesti v avtomobile z moškimi, in vam včasih očitajo, da tvegate preveč. Ste se kdaj počutili, da niste varni?

Mislim, da se že samo zaradi dejstva, da sem ženska na tem svetu, žal lahko velikokrat počutim ogroženo. Vendar sprejemam odločitve na ravni tveganja, ki mi ustreza.

Moškim sem že dovolila, da me poberejo pred zmenkom, a imam vedno načrt za izhod. Nikoli jim ne povem točne lokacije svoje nastanitve, vedno lahko vzamem Uber, grem peš, s tramvajem ali avtobusom. Prav tako delim lokacijo na svojem telefonu s prijatelji, da vedo, kje sem. Tako da imam nekaj varoval.

Varnost je zelo zelo pomembna. Želim, da so ljudje zelo izbirčni pri tem, s kom in kako hodijo na zmenke, in da se prepričajo, da to počnejo na lastni ravni udobja.

Katerih lekcij ste se naučili prek platform za zmenke?

O moj bog. Toliko sem se naučila. Naučila sem se biti odprta za različne vrste ljudi iz različnih kultur. Včasih si v mislih naslikamo neko podobo tega, kar iščemo pri svojem zmenku ali partnerju. A ugotavljam, da imaš lahko res čudovite izmenjave, kemijo, povezanost tudi z ljudmi, ki fizično morda niso takšni, kot si jih običajno predstavljaš. In to je dober opomnik, da moramo ljudem večkrat dati priložnost. Pomembno je poskusiti in ne smemo misliti, da je neuspeh, če je zmenek slab. To ni neuspeh, preprosto ni šlo po načrtih.

Američanka Loni James
Aljaž Uršej/N1

Kaj mora vsakdo vedeti, preden se poda v razmerje s pomočjo tehnologije? Kakšen bi bil vaš nasvet zanje?

Komunikacija je zelo pomembna. Mislim, da se morajo ljudje pogovarjati, kakšni so njihovi nameni in želje, kaj iščejo, česa si želiš na dolgi rok. Včasih ljudje morda čutijo veliko kemije ali dobro energijo, a če se eden želi preseliti v tujino, drugi pa bi ostal doma in imel več otrok, si ne želita istih stvari. Zato menim, da so pogovori, česa si dolgoročno želite, lahko zelo pomembni.

Kakšni so vaši načrti za naprej? Kaj sledi po Ljubljani?

Naslednji teden se odpravljam na Norveško, kjer načrtujem nekaj velikih pohodov v naravo, prav tako bom hodila na zmenke.

Iz Norveške bom nato odpotovala na Islandijo, po bivanju v Evropi pa se bom odpravila v Afriko – od Maroka proti Južni Afriki – nato pa v Azijo. Kdaj se bo moje potovanje končalo, ne vem.

To je odvisno od denarja in časa, vendar se veselim, da bom videla čim več delov sveta. Zavedam se, da bom verjetno vstopila v zelo različne kulture, kar pomeni, da se bom lahko samo še več naučila.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje