Kako je, če se rodiš kot hčerka diktatorja

Magazin 19. Feb 202312:01 2 komentarja
Stalin in hčerka
PROFIMEDIA

Severnokorejski diktator Kim Džong Un je bil prejšnji teden znova v središču pozornosti, ko se je pojavil na dveh razkošnih vojaških dogodkih v Pjongjangu. Na eni od fotografij skupaj z generali gleda polnočno parado balističnih raket, ob njem pa stoji njegova devetletna hčerka. Fotografija spominja na tisto, kjer sovjetski diktator Josif Stalin z balkona s svojo hčerko spremlja vojaško parado. Kakšna je usoda hčerk diktatorjev?

Ironično je, da je fotografija severnokorejskega diktatorja Kim Džong Una s hčerko Kim Džu Ae povsem enaka fotografiji, posneti pred skoraj stotimi leti, na kateri je sovjetski diktator Josif Stalin s podobnega balkona v Moskvi spremljal vojaško parado, ob njem pa je stalo mlado dekle.

V biografiji Svetlane Alilujeve, najmlajšega Stalinovega otroka, sem citirala komentar, ki ga je Svetlana zapisala v svojih spominih “Only One Year (op. a. Samo eno leto)”. Tam je napisala: “Ti si Stalinova hči. Pravzaprav si že mrtva. Tvoje življenje je že končano. Ne moreš živeti svojega življenja. Ne moreš živeti nobenega življenja. Obstajaš samo v povezavi s svojim imenom.”

Med daljšim obiskom Moskve leta 2013 sem se imela priložnost pogovarjati s Stalinovim vnukom Aleksandrom Burdonskim. Dejal je, da se mu je življenje v sovjetski vojski zdelo kot osvoboditev po življenju doma. Tako kot njegova teta Svetlana je tudi on prevzel materino ime, da bi pobegnil svojim koreninam.

“Občudoval sem jo kot žensko in kot človeka. Tega ne morem reči za vse sorodnike. Imel sem jo zelo rad,” je dejal o Svetlani.

Stalin
PROFIMEDIA

Alexandr Burdonski je pojasnil, da je bila Svetlana prava očetova hči. “Imela je njegovo organizirano inteligenco, neverjetno voljo, ni pa imela njegove hudobije.”

V otroštvu je bila Svetlana ljubljena hči. Stalin jo je klical mala gostiteljica, mala muha, mali vrabček. Bila je edina, ki je lahko ustavila njegov bes nad materjo tako, da se je z rokami ovila okoli njegovih škornjev. Po materinem samomoru so bila pisma, ki jih je pošiljala očetu, ganljiva. Pri rosnih sedmih letih je napisala: “Pozdravljen, dragi moj ati, kako živiš in kako je s tvojim zdravjem … Čakam te v Sočiju.” V igri, ki si jo je izmislil zanjo, je Stalin hčerki svetoval, naj nikoli ne prosi za stvari, ampak naj jih zahteva. Bil je njen sekretar številka ena.

Vse se je spremenilo, ko je bila Svetlana stara 16 let in je imela prvo nedolžno ljubezensko razmerje s slavnim filmskim režiserjem Aleksejem Kaplerjem. Ta je bil star 39 let (enako kot Stalin, ko se je poročil s Svetlanino materjo). Stalin je Kaplerja za deset let poslal v taborišče, ker si je drznil ljubiti njegovo hčer. Takrat je Svetlana začenjala razumeti, kdo je njen oče, in ugotovila, da je njen status ljubljene hčerke pogojen.

Stalin je umrl leta 1953. Svetlana je leta 1967 prebegnila v ZDA, vendar je ugotovila, da jo še vedno spremlja očetova senca – od nje se je namreč pričakovalo, da bo sodelovala s Cio. Ko so jo leta 1984 zvabili nazaj v Rusijo, da bi videla domnevno bolnega sina, ji je tamkajšnja vlada ponudila luksuzne hiše, stanovanja, avtomobile. Zavrnila jih je in se izmuznila nazaj v ZDA, kjer je življenje končala v popolni revščini.

V spominih je povzela: “Kamorkoli grem, v Avstralijo ali na kakšen otok, vedno bom politična zapornica očetovega imena.”

Stalinov vnuk Burdonski mi je povedal, da imajo otroci diktatorjev le dve izbiri. Lahko popolnoma zavržejo svojo dediščino ali se odpravijo po očetovih stopinjah. Rekel je, da je Svetlana ujeta vmes. Ni zagovarjala očetove krvoželjnosti, je pa menila, da so ga krivili za vse zlo njegovega režima.

“Vedel je, kaj počne,” je o očetu zapisala v svojih spominih. “Ni bil ne nor ne zaveden. S hladno preračunljivostjo je utrjeval svojo moč, saj se je bolj kot vsega na svetu bal, da bi jo izgubil.” Toda diktator potrebuje sodelavce. Bil je vodja morilskega sistema, ki ga je ona pogumno zavrnila.

Ob tem se spomnim na aktualnega ruskega predsednika Vladimirja Putina in severnokorejskega vodjo Kim Džong Una. O Kim Džong Unovi hčerki ne vemo skoraj ničesar, o Putinovih hčerkah Mariji in Katerini pa zelo malo. Ker sta hčerki “prvega človeka države”, ljudje pazijo, da o njiju ne govorijo – če bi to storili, bi bilo nevarno.

PUTIN
PROFIMEDIA

Univerzo sta obiskovali pod izmišljenimi imeni (sošolci niso vedeli, kdo sta), za obisk kina sta imeli stražarje, doma pa varnostnike. Ko so nekoč nekemu novinarju rekli, da ima Putin svoji hčerki rad in ju razvaja, je ta vprašal, ali dekleti Putina vrtita okoli prsta. Njuna mati Ljudmila je odgovorila: “Njega ne more nihče vrteti okoli prsta.”

Zdi se, da sta Putinovi hčeri izbrali očetovo stran. Katerina naj bi vodila nov inštitut za umetno inteligenco na moskovski državni univerzi in naj bi bila vredna več milijard. Marija vodi program za genetiko, ki ga financira država in je po navedbah ameriških uradnikov od Kremlja prejela veliko denarja. Nobena naj ne bi imela političnih ambicij, kar naj bi bilo Putinu všeč.

V Severni Koreji pa se zdi, da Kim Džong Un pripravlja hčerko, da bi nadaljevala njegovo dinastijo. Severna Koreja je pravkar izdala serijo novih poštnih znamk s fotografijami diktatorja in njegove ljubljene hčerke, ki skupaj opazujeta poskusni izstrelek medcelinske balistične rakete hwasong-17.

Kim Džong un
PROFIMEDIA

Bo tako kot Svetlana podedovala očetovo oporoko, a zavrnila njegovo morilsko zapuščino? Ali pa se bo izkazala kot dobro izurjena vajenka in morda postala nevarnejša od očeta? Glede na zaprtost Severne Koreje ter zapeljivost bogastva in moči je bolj verjetno zadnje.

Avtorica: Rosemary Sullivan/CNN

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.