Mnenje strokovnjakov: Bi si morali zobe umiti pred zajtrkom ali po njem?

Magazin 15. Sep 202207:30
umivanje zob
Profimedia

Želimo si, da bi bili naši zobje ne samo zdravi, ampak tudi lepi in beli. Pri tem seveda pomembno vlogo igra pravilna in redna ustna higiena.

A ko gre za jutranje umivanje zob, se vedno znova pojavlja vprašanje: bi si morali zobe umiti pred zajtrkom ali po njem?

Z znanstvenega vidika naj bi bilo umivanje zob pred zajtrkom boljše, pravijo nekateri strokovnjaki. Boljše je za zobno sklenino in splošno ustno zdravje.

Razlaga: medtem ko spite, se bakterije v ustih množijo. To je tudi razlog za jutranji zadah. Z umivanjem se znebite zobnih oblog in bakterij, zobna pasta pa zaščiti zobno sklenino pred kislino v hrani. Z umivanjem se tudi pospeši izločanje sline, ki prav tako ščiti zobe – pomaga razgraditi hrano in uniči škodljive bakterije v ustih – in skupaj z zobno pasto naj bi bil ta učinek daljši.

Toda vsi si ne želimo piti kave ali sveže stisnjenega pomarančnega soka po tem, ko imamo v ustih še okus po zobni pasti.

Je umivanje zob po zajtrku potemtakem povsem napačna odločitev?

Ne. Če vaši rutini bolj ustreza umivanje zob po zajtrku, to vsekakor naredite. Vendar z enim opozorilom! Počakajte vsaj pol ure, še bolje uro.

Kisla hrana in pijača namreč raztapljata zobno sklenino – in po vsaki jedi v ustni votlini nastane kislo okolje. Če si zobe umijete takoj po jedi, se zobna površina odrgne in zob se lahko poškoduje.

Kaj narediti, če po zajtrku nimate časa počakati?

Ali denimo sploh ne zajtrkujete. Seveda si morate tudi v tem primeru zobe temeljito umiti.

“Kdor si zaradi pomanjkanja časa ali zaradi skrbi, da bi si lahko uničil zobno sklenino, raje ne umiva zob in gre po zajtrku z zobnimi oblogami za tekoči trak, v pisarno ali učilnico, si prav tako poškoduje zobe,” pravi berlinski zobozdravnik Christian Bolstorff. “Takrat nastanejo zobne obloge, katerih škodljivi učinek je dolgoročen.”

Če vam ideja o ščetkanju pred zajtrkom ni všeč, strokovnjaki priporočajo, da si po zaužitju zajtrka usta temeljito sperete vsaj z ustno vodico, da nekoliko nevtralizirate kislino. Nato pa si pozneje zobe še temeljito ščetkate. Spiranje z ustno vodico se priporoča tudi, če si zobe umijete pred zajtrkom.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.