Množično kupovanje olupkov, ki so ponekod celo dražji od čebule

Magazin 25. Apr 202413:13 0 komentarjev
Čebulni olupki
Foto: otacdusan/TIKTOK

V Srbiji se te dni številni že pripravljajo na pravoslavno veliko noč, ki jo bodo obeležili 5. maja. In medtem ko marsikdo pri sebi računa, koliko bo pripravljen odšteti za bogato obloženo praznično mizo, so številne razburile cene pakiranja čebulnih olupkov za barvanje velikonočnih jajc. Cena paketa naj bi bila po poročanju srbskih medijev celo dražja od kilograma čebule. V enem izmed beograjskih trgovin paket olupkov stane več kot tri evre.

Številni pravoslavni verniki po svetu, pa tudi v Sloveniji, se že veselijo velike noči, ki jo bodo obeležili v nedeljo 5. maja, ki ji nato sledi še velikonočni ponedeljek. Tako kot pri katolikih bodo tudi pri pravoslavnih vernikih na prazničnih mizah obarvana velikonočna jajca, ki jih po običaju barvajo na petek pred praznikom. Jajca so pogosto obarvana v rdeče, saj ta barva predstavlja Kristusovo kri.

Naravno barvilo za rdeče obarvana jajca so čebulni olupki, in ker je ta metoda očitno še posebej priljubljena pri Srbih, v tamkajšnjih trgovinah prodajajo pakiranja čebulnih olupkov. Letos je njihova cena razburila številne, saj so celo dražji od kilograma čebule ali pakiranja jajc. Po poročanju srbskega tabloida Blic v eni izmed beograjskih trgovin čebulne olupke prodajajo po ceni 3,07 evra, medtem ko se cena pakiranja 10 jajc giblje od 1,28 do 2 evra, pakiranje 30 jajc v trgovskih verigah pa slabih 3,90 evra.

Na družbenem omrežju TikTok je nek uporabnik objavil posnetek, da je redna cena pakiranja olupkov v eni izmed tamkajšnjih trgovin 2,13 evra, akcijska pa 1,88 evra. Številni so se v komentarjih zato spraševali, zakaj bi bil kdorkoli pripravljen odšteti toliko za olupke. Po drugi strani pa se na družbenih omrežjih pojavljajo tudi komentarji, da je logično, da ljudje kupujejo čebulne olupke, saj marsikdo ne poje toliko čebule oziroma pozabi zbirati olupke za barvanje jajc.

Podražitvam v Srbiji očitno še ni videti konca. Po pisanju Nova.rs se ni podražila le lupina čebule, ampak tudi sama čebula. Postala je “celo nesporni prvak v podražitvi”, saj se je v enem letu cena od januarja, ko je kilogram čebule v povprečju stal 51 centov, podražila med 117 in 233 odstotki. Tako kilogram čebule zdaj stane od evra do okoli evra 70.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!