Morje na obalo naplavilo nenavaden predmet: ljudje presenečeni, za kaj gre

Magazin 20. Maj 202409:25 0 komentarjev
lobanja kita grbavca
Foto: Cape Hatteras National Seashore/FACEBOOK

Ob ameriško obalo je morje naplavilo ogromno lobanjo. Strokovnjaki so pojasnili, za katero žival gre.

Življenje v morskih globinah je nadvse pestro, včasih tudi nenavadno. Precej začudeni so bili domačini ob plaži Cape Hatteras v Severni Karolini. Na obalo je namreč naplavilo ogromne ostanke kosti.

Biologi iz narodnega parka Hatteras so pojasnili, da gre za lobanjo kita grbavca (Megaptera novaeangliae). Takšno konstrukcijo lobanje imajo, da jim olajša hranjenje. Kosti so razmeroma prožne, zlasti okoli čeljustnih sklepov, kar jim omogoča, da lahko široko odprejo usta in pogoltnejo veliko količino vode in rib.

Ta del obale je zelo aktivno območje za številne morske sesalce. Mnogi od njih se premikajo in hranijo zelo blizu plaž, zato lahko večje ribe tudi nasedejo.

Kiti so še posebej zanimivi zaradi svojega “petja”. Mnogi raziskovalci namreč menijo, da je oglašanje kitov med najbolj zapletenimi načini glasovnega sporazumevanja v živalskem svetu. Njihovo oglašanje primerjajo s petjem, njihove “pesmi” pa so sestavljene iz zaporednih ponavljajočih se glasov, ki se slišijo zelo daleč.

Pojejo le samci, predvsem v času parjenja, samci kita grbavca pa tudi v času velikih selitev. Njihovo petje se lahko sliši tudi pozno poleti in zgodaj jeseni, ko se prehranjujejo z majhnimi ribami. Vse kaže, da imajo različne vrste kitov različne pesmi.

Najbolj poznano je petje kita grbavca, ki je bilo znanstveno zabeleženo že leta 1971. Njihova pesem je sestavljena iz različnih tonov, od visokih do nizkih. Kit med petjem pesem večkrat ponovi. Pesem je sestavljena iz serije kratkih fraz, v katerih je pet do sedem vodilnih motivov, ki se ponavljajo, piše Sovamedia.

Bonus video: Kaj morate vedeti pred evropskimi volitvami?

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!