Moški preživel let iz Južne Afrike v Amsterdam v podvozju Boeinga 747

Magazin 25. Jan 202218:17 > 18:48
letalo
Profimedia

Moški je v podvozju Boeinga 747 preživel let iz Johannesburga v Amsterdam. Tiskovna predstavnica nizozemske kraljeve vojaške policije je to opisala kot "precej neverjetno".

Letalo je pristalo na amsterdamskem letališču Schiphol, moški pa je bil skrit v sprednjem delu podvozja tovornega letala Cargolux.

Po odkritju so ga takoj prepeljali v bolnišnico in je v stabilnem stanju, je v nedeljo za javnost sporočila tiskovna predstavnica nizozemske kraljeve vojaške policije Joanna Helmonds. “To je vsekakor izjemno nenavadno, da je nekdo preživel mraz na taki višini – zelo, zelo nenavadno,« je dejala.

Slepi potniki, ki poskušajo priti na Nizozemsko na ta način, so redki, je še povedala Helmonds, saj se soočajo z veliko nevarnostjo v vseh fazah leta. Toda nekaj ljudi iz Nigerije in Kenije je že poskusilo. Ob tem so nekateri med vzletom ali pristankom padli iz letala, drugi so umrli zaradi podhladitve ali pomanjkanja kisika.

Kdaj se je moški skril, ni jasno

Da je bil slepi potnik na letalu, je tiskovni agenciji Reuters potrdilo tudi podjetje Cargolux Italija, vendar dokler oblasti in letalska družba ne zaključijo preiskave, niso želeli nadalje komentirati.

Po podatkih spletne strani letališča je bilo edino tovorno letalo podjetja Cargolux, ki je v nedeljo prispelo na letališče Schiphol, Boeing 747. Prispelo je iz južnoafriškega Johannesburga s postankom v Nairobiju. Poleti iz južnoafriškega Johannesburga v Amsterdam trajajo približno 11 ur.

Ali se je moški v podvozju skril v Južni Afriki ali Keniji, še ni znano. Po nekaterih podatkih naj bi šlo za 22-letnega Kenijca. Upravljavci letališča v Amsterdamu incidenta niso želeli komentirati.