Na boku, trebuhu ali hrbtu? Kateri položaj je najboljši za spanje?

Magazin 23. Okt 202109:00 > 09:22
Spanje
Profimedia

Spite na boku, trebuhu ali hrbtu? Najbolj blagodejno naj bi na nas vplivalo spanje na hrbtu.

Čeprav naj bi največ ljudi spalo na boku (vir), pa naj bi bil najboljši položaj za spanje spanje na hrbtu. Položaj na hrbtu naj bi pomagal do bolj kakovostnega spanca in naj bi bil dobrodejen za celotno telo. Dobrobiti naj bi segale vse od lajšanja t. i. tenzijskih glavobolov, zmanjšanja pritiska na prsni koš in hrbtenico ter diafragmo (in tako do lažjega dihanja), pomagalo pa naj bi celo pri zmanjševanju gub (vir).

Poglejmo natančno, kakšne dobrobiti prinaša spanje na hrbtu.

Manj bolečin v hrbtenici

Ko spimo na hrbtu, smo zravnani in pritisk na hrbtenico se zmanjša, česar ni mogoče doseči s spanjem na trebuhu, zaradi nenaravnega položaja vratu pa niti na boku. Hrbtenica se med spanjem na hrbtu povsem sprosti. Tudi s študijo (vir), v katero so zajeli 20 zdravih posameznikov, so ugotovili, da je najbolj blagodejno za našo hrbtenico, predvsem vrtani in ramenski predel, spanje na hrbtu.

Profimedia

Zbujanje brez glavobola

Če sta naš vrat in ramenski obroč vso noč v nenaravnem položaju, se lahko prebudimo z glavobolom, čez daljši čas pa lahko pride celo do t. i. cervikogenega glavobola (glavobol, ki prihaja iz vratu). Posameznik se lahko sredi noči prebudi z glavobolom – čuti bolečino, ki se razteza od vratu in prek zadnjega dela glave vse do čela. Spanje na hrbtu naj bi bila pri tem dobra preventiva (vir).

Profimedia

Upočasni nastajanje gub na obrazu

Ne boste verjeli, vendar so študije (vir) pokazale, da naj bi spanje na hrbtu pomagalo ohranjati obraz brez gub. Med drugimi spalnimi položaji namreč obraz in kožo več ur pritiskamo ob spalno podlago, koža se razteguje in premika, in tako naj bi se povečala tudi možnost hitrejšega nastanka gub. Zato so bolj na udaru vsi, ki spijo na boku ali trebuhu, najbolje pa jih odnesejo tisti, ki spijo na hrbtu.