Kaj se v resnici zgodi z vašim telesom, če vsak dan naredite 10.000 korakov?

Magazin 04. Okt 202215:15
hoja
Profimedia

Preden se lotite tako opevanih magičnih 10.000 korakov na dan, poglejte, kaj lahko pričakujete in česa ne.

Zagotovo ste že zasledili nasvet, da naj bi v dnevu naredili 10.000 korakov in s tem poskrbeli za zdravje. Pa je ta številka korakov res tako magična in se bo vaše zdravje izboljšalo, ko jih naberete toliko dnevno? Poglejmo …

Ne pričakujte čarovnije

Če začnete danes nabirati 10.000 korakov na dan, ne pričakujte, da se bo v enem tednu ali mesecu zgodilo kaj velikega. Dobre posledice bodo prišle, vendar s časom. Bodite potrpežljivi. Najprej boste morda opazili, da ste manj zadihani na sprehodih. Potem, da vas noge ne bolijo več. Ne bo več tako težko najti časa za sprehod in presenečeni boste, ko se boste odpravili ven tudi v dežju.

Počasi opazujte svoje telo in navade ter vztrajajte.

Ni nujno, da je korakov 10.000

Najprej ocenite svojo fizično pripravljenost. Morda meja 10.000 korakov za vas v tem trenutku ni dosegljiva. Nič hudega, to ne pomeni, da izziv ni za vas. Veliko boste naredili že, če začnete redno hoditi na krajše sprehode. Ko boste telo privadili na nov fizični napor, počasi stopnjujte razdaljo, šele potem začnite korake tudi šteti, čeprav številka zares ni pomembna. Pomembno je, da si postavite večji izziv, ko boste trenutnemu kos.

Ne boste shujšali

Vsaj ne samo s hojo. Ne pričakujte čudežne izgube kilogramov samo zato, ker ste začeli zbirati korake. V proces hujšanja morate vključiti tudi prehrano in druge oblike vadbe (vadba moči, stabilizacije …). Hoja pa vam bo tudi pomagala pri osvajanju dobrih navad, ki bodo ostale z vami tudi po izgubi kilogramov.

Torej, več korakov vam bo pomagalo pri hujšanju, a le če boste dodali še vse druge dejavnike.

Nič ne bo narobe, če korakov ne dosežete vsak dan

Zelo hitro se bo zgodilo, da kak ne boste dosegli zastavljenega cilja s koraki. Vam bo to škodovalo? Ne bo, če boste vseeno naredili nekaj korakov in se boste druge dneve trudili, da jih naredite dovolj. Tudi če si postavite cilj, da vsaj trikrat ali štirikrat tedensko naredite 10.000 korakov, bo prav tako odlično za vašo kondicijo in zdravje. Zato ne obupajte, korake lahko prilagodite urniku.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.