Na Otoku praznujejo: kralj Karl III. ima rojstni dan

Magazin 14. Nov 202316:08 1 komentar
Kralj Karl III.
Foto: PROFIMEDIA

V Veliki Britaniji so danes z javnimi čestitkami in topovskimi salvami proslavili 75. rojstni dan kralja Karla III. Ta je večino dneva preživel v javnosti, med drugim je s kraljico soprogo Camillo obiskal center za razdeljevanje hrane, zvečer pa bo imel zasebno večerjo v svoji londonski rezidenci.

“Njegovemu veličanstvu kralju želimo zelo srečen 75. rojstni dan,” so na družbenem omrežju X zapisali prestolonaslednik princ William, njegova soproga Kate in njuni otroci. Ob tem so objavili več skupnih fotografij.

Ob obisku centra za razdeljevanje hrane je britanski kralj uradno predstavil kraljevo pobudo Coronation Food Project, katere cilj je odpraviti revščino zaradi pomanjkanja hrane s ponovno distribucijo presežkov hrane, ki bi sicer končali na odlagališču odpadkov.

Slavljenec bo danes v Buckinghamski palači v luči letošnjega praznovanja 75. obletnice državne zdravstvene službe (NHS) gostil tudi sprejem za 400 medicinskih sester in babic.

Kot je nekoč razkrila kraljica soproga Camilla, je sicer kralju Karlu III. težko kupiti darila, zato pogosto sam naredi seznam stvari, ki si jih želi. Po njenih besedah ima rad predvsem torto in malo petja. Večernega praznovanja v rezidenci se bodo udeležili ožji družinski člani in prijatelji, manjkala pa bosta njegov mlajši sin Harry in njegova soproga Meghan, ki naj povabila ne bi dobila. Kljub temu naj bi Harry očetu čestital po telefonu, poroča britanski BBC.

Čeprav se je Karel III. rodil na današnji dan pred 75 leti, pa rojstni dan britanskega monarha v skladu s tradicijo praznujejo junija, ko je vreme na Otoku praviloma primernejše za številne dogodke na prostem. Na letošnji vojaški paradi je kralj jahal na konju, kar je njegova predhodnica, kraljica Elizabeta II. nazadnje storila leta 1986.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje