Na starost se možgani upočasnijo, a pozneje, kot se je domnevalo

Magazin 29. Apr 202214:30 > 30. Apr 2022 08:29 0 komentarjev
Starejsa zenska
Profimedia

Naši možgani se s starostjo upočasnijo – že od 20. leta na primer traja dlje, da sprejmemo odločitev. Vendar to morda ni povezano s hitrostjo obdelave informacij, je pokazala študija.

Študija izpodbija razširjeno prepričanje, da začne naša sposobnost obdelave informacij pri odločanju upadati že v naših dvajsetih – to naj se ne bi zgodilo vse do 60. leta.

Skupina raziskovalcev z univerze v Heidelbergu (Nemčija) je analizirala podatke približno 1,2 milijona ljudi, starih od 10 do 80 let, ki so sodelovali v poskusu, ki je bil prvotno zasnovan za merjenje implicitne rasne pristranskosti.

Udeleženci so bili pozvani, da razvrstijo besede in fotografije, na primer tako, da obraze označijo kot bele ali temnopolte ali besede, kot sta veselje in agonija, kot dobre ali slabe s pritiskom na enega od dveh gumbov.

Raziskovalci so ugotovili, da se reakcijski čas pospešuje od najstniških let do približno 20. leta starosti, nato se začne upočasnjevati. Ta upad se je običajno pripisoval počasnejši miselni hitrosti, vendar ni tako, pravijo avtorji študije.

Upočasnitev reakcijskega časa od 20. leta je verjetno posledica tega, da želijo ljudje s starostjo večjo gotovost, preden se odločijo. Poleg tega vizualne informacije potujejo dlje časa od njihovih oči do možganov in starejši potrebujejo več časa, da fizično pritisnejo na gumb.

Analiza kaže, da se mentalna hitrost poveča v dvajsetih in ostane visoka do 60. leta starosti. Hitrost obdelave informacij pri nalogi, ki so jo proučevali, se torej do 60. leta komaj spremeni. Vendar pa ljudje s starostjo postanejo pri svojih odločitvah previdnejši – poskušajo se izogniti napakam, menijo raziskovalci. Hkrati se na starost upočasnijo tudi motorični procesi (pritisk na tipko).

Ugotovitve izpodbijajo domnevo, da so ljudje v svojih 40. in 50. počasnejši od mladih odraslih. To bi lahko vplivalo tudi na izide v resničnem življenju, na primer, koga se zaposli ali kdo napreduje na delovnem mestu, pravi von Kruase, avtor raziskave.

Čeprav ekipa pričakuje, da bodo rezultati veljali za širok spekter kognitivnih nalog, je mogoče, da lahko starost drugače vpliva na druge naloge, kot so denimo naloge, ki se zanašajo na spomin.

Viri: Mental speed is high until age 60 as revealed by analysis of over a million participants; www.newscientist.com

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!