Nadležne glivice na nogah: pomagate si lahko tudi z domačimi zdravili

Magazin 20. Jun 202311:15 0 komentarjev
gobe, stopala, glivice
PROFIMEDIA

Čeprav obstaja veliko vrst krem, lakov in pudrov za odstranjevanje glivic na nogah, pomagajo tudi domača zdravila.

Vroče poletje in potenje sta idealna za razvoj glivic.

Glivic, ki ljudem povzročajo nevšečnosti na koži in nohtih, je več vrst, mednje sodijo tudi kvasovke in plesni. Vse so sorodnice gob, te pa najbolje uspevajo v toplem in vlažnem okolju z ne preveč svetlobe. Tako se tudi glivice najraje pojavijo na tistih predelih telesa, ki nudijo ugodne pogoje za njihovo življenje. Zelo pogoste so na nogah, še posebej med nožnimi prsti, pojavijo se lahko tudi v kožnih gubah in na nohtih. Pri ljudeh lahko izzovejo draženje, rdečico in luščenje kože, v hujših primerih tudi mehurje in otekline, piše spletni portal lekarnar.com.

Glivice same od sebe ne bodo izginile

Posebej nadležne so glivice na nogah.

Te lahko dobimo marsikje. Največkrat so to skupne kopalnice, bazeni, savne in drugi topli in vlažni prostori, kjer veliko ljudi hodi bosih, v nekaterih primerih pa lahko na nas preidejo tudi z živali. Velikokrat se pojavijo zaradi pretesnih obuval in nogavic. Tesno prilegajoča se obutev ali nogavice namreč lahko povzročijo poškodbe nohtov, te pa omogočajo glivicam, da se naselijo na nohtih. Glivice na nogah in nohtih ne povzročajo resnih zdravstvenih težav, a same od sebe ne izginejo. Če okužb ne zdravimo, se lahko razširijo tudi na druge predele kože.

Glivični okužbi nohtov so bolj izpostavljeni športniki, bolniki s sladkorno boleznijo in starejši, ki imajo težave s perifernim ožiljem ali so imunsko oslabeli. Bolj ogroženi so tudi moški. Tveganje za glivice na nohtih se poveča tudi, če imate atletsko stopalo in če kadite, piše spletni portal moja-lekarna.com.

nohti, glivice na nohtih, okužba
Nohti z glivično okužbo/PROFIMEDIA

Kako vemo, da smo okuženi?

Na morebitno okužbo z glivicami kažejo vidne spremembe nohta. Pogosto nohti izgubijo svoj sijaj, postanejo krhki in se cepijo, luščijo ali drobijo. Noht se lahko začne tudi debeliti in spremeni barvo. Lahko obledi, postane rumen, črn ali zelen. Spremeni se lahko tudi tekstura nohta. Če te simptome spremljajo bolečina, neprijeten vonj, mravljinčenje in podobno, to že nakazuje napredovale okužbe.

Preventiva

Kot vsem boleznim se tudi glivicam na nohtih lahko izognemo. Ena najboljših preventiv je nošenje sandalov ali druge odprte in zračne obutve, prav tako nošenje nogavic iz naravnih tkanin. Pomembno je tudi, da noge ohranjate suhe, vsak dan pa jih umivajte. Pogosto menjavajte obutev in je ne delite z drugimi ljudmi.

Pri umivanju se dodatno posvetite prstom in predelu okoli nohtov. Z ustreznim milom in vodo si vsak dan temeljito umijte prste in tudi celotna stopala. Ostanke mila morate vedno temeljito sprati, da se ne zadrži na nohtih ali med nohtom in kožo. Nato pa je treba kožo dobro osušiti. Temeljito morate obrisati tudi prostor med prsti. Brisače vedno uporabljajte le vi, da s tem preprečite prenos morebitne okužbe. Nohti na nogah naj bodo čim krajši, in sicer ne zaobljene, temveč ravne oblike.

sandali, poletna obutev
PROFIMEDIA

Nad nadlogo z domačimi sredstvi

Številne reklame nam ponujajo lake, kreme in druga sredstva za odstranjevanje glivic na nohtih in koži. Večinoma ta zdravila uspešno odpravijo nadlogo, o njihovi uporabi pa se je dobro posvetovati s farmacevti ali zdravniki. Obstaja pa tudi nekaj domačih zdravil.

Ustna vodica

Ustne vodice vsebujejo snovi, ki uničujejo glivice. Ustno vodico in vodo iz pipe zmešajte v razmerju 1 : 1 in v njej pol ure namakajte stopala. Potem jih dobro osušite in temeljito popilite nohte.

Mazila s kafro, glicerinom in eteričnimi olji

Ta mazila poznamo predvsem kot zdravila proti prehladu in kašlju, uničujejo pa tudi glivice. Z njimi premažite mesta, kjer so se pojavile glivice.

Koruzni zdrob

Koruzni zdrob zmešajte z vodo v razmerju 1 : 2. V tej mešanici noge namakajte približno eno uro. Postopek ponavljate enkrat na teden.

Česen
Česen je znan po svojem protimikrobnem delovanju. Če so se vam pojavile glivice na nogah in nohtih, s strtim česnom namažite mesta, kjer so se pojavile, lahko pa tudi obujete nogavico, v katero ste dali nasekljan strok česna.

Če se je okužba razširila in so se vam pojavili mehurji ali krvaveče razpoke ob nohtih ali med prsti, poskrbite, da so rane čiste in dezinficirane, ter obiščite zdravnika.

Vse N1ajboljše! Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!