Naj pozabimo na bonton za mizo? Če jemo tako, je hrana okusnejša (raziskava)

Magazin 14. Avg 202210:45
Delite:
Moški je palačinke
Foto: Profimedia

Je čas, da pozabimo na bonton za mizo? Preverite, kaj pravi raziskava.

Skupina raziskovalcev z univerze Oxford je ugotovila, da žvečenje z odprtimi usti dejansko izboljša okus hrane. Ker naj bi to pomagalo sproščati več hlapnih organskih spojin, te pa prispevajo k občutku za vonj in splošni izkušnji prehranjevanja.

Morda se večina strinja, da je to grda navada in ne sodi za mizo, nekaterim pa se že ob misli, da bi sedeli poleg osebe, ki veselo cmoka, naježi koža, psiholog prof. Charles Spence pravi, da bi to pravzaprav morali početi vsi.

Zakaj ima žvečenje z odprtimi usti tak učinek?

Žvečenje z odprtimi usti pomaga, da več aromatičnih spojin doseže zadnji del nosu – kar zažene vohalne senzorične nevrone visoko v naših nosnicah in izboljša našo izkušnjo prehranjevanja.

Rezultat: hrana je okusnejša.

Prof. Spence se prav tako zavzema za to, da bi namesto noža in vilic uporabljali roke. Kot razloži, je naš čut za dotik ključnega pomena tudi pri našem dojemanju hrane.

“Raziskava kaže, da lahko to, kar čutite v roki, spremeni ali razkrije določene vidike izkušnje okušanja.”

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar