Najboljša pijača, ki jo lahko spijete za hidracijo telesa: ni voda

Magazin 29. Apr 202415:11 9 komentarjev
ženska pije vodo
Foto: PROFIMEDIA

Navadna in mineralna voda sta sicer zelo zdravi in izjemno dobri pijači za hidracijo telesa, obstaja pa še ena boljša alternativa, če vam le tekne.

Raziskava škotske univerze St. Andrews je pokazala, da sta navadna in mineralna voda sicer izjemno zdravi in dobri za hidracijo, a da je mleko boljše.

Kot pravi avtor študije Ronald Maughan, sta pri hidraciji pomembna tako količina pijače kot njena prehrambna vrednost.

Za količino velja, da več ko popijete, hitreje se pijača izprazni iz želodca in absorbira v krvni obtok, kjer lahko razredči telesne tekočine in tako navlaži vaše telo. Vendar pa mleko za razliko od vode vsebuje tudi laktozo, beljakovine in maščobe, ki upočasnjujejo odvajanje tekočine iz želodca.

Pijače z bolj koncentriranimi sladkorji, kot so sadni sokovi ali gazirane pijače, pa telesa ne hidrirajo.

V primerjavi z navadno vodo se res morda nekoliko dlje zadržujejo v želodcu, ko pa vstopijo v tanko črevo, se visoka koncentracija sladkorjev v njih razredči, in to tako, da proces “potegne” vodo iz telesa v tanko črevo, kar vodi k dehidraciji telesa.

“Če lahko za hidracijo izbirate med gazirano pijačo in vodo, se vedno odločite za vodo,” je za ameriško televizijo CBS povedala prehranska strokovnjakinja Melissa Majumdar. Dobra možnost je, kot kaže, tudi mleko.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje