Najdražja darila na svetu: od draguljev in grobnic do zasebnih letal

Magazin 22. Nov 202215:30
Diamanti
Profimedia

S čim se obdarujejo premožni? Preverite peterico najdražjih daril vseh časov.

Številnim darila pomenijo izraz ljubezni in hvaležnosti do bližnjih. Pri najpremožnejših Zemljanih pa se zdi, da ne gre le za izražanje naklonjenosti, temveč tudi prikrito razkazovanje. Preverite sami, predstavljamo vam namreč peterico najdražjih daril na svetu.

Kubistične mojstrovine (1,1 milijarde dolarjev)

Zbirka kubističnih umetnin, ki jih je oblikoval pokojni legendarni španski slikar, kipar in grafik Pablo Picasso, velja za najbolj cenjene umetniške kose v zgodovini.

Te umetnine s svoj čas pripadale ameriškemu filantropu in poslovnežu Leonardu Lauderju, leta 2013 pa se je le ta odločil, da bo umetnikova dela v skupni vrednosti 1,1, milijarde dolarjev podaril Metropolitanskemu muzeju umetnosti v New Yorku.

Taj Mahal
PROFIMEDIA

Tadž Mahal (827 milijonov dolarjev)

Tudi sloviti Tadž Mahal, ki so ga kar 21 let gradili v spomin na soprogo cesarja Šaha Džahana, se je znašel na seznamu najdražjih daril vseh časov. Danes je grobnica njegove pokojne žene Mumtaz Mahalje pravi arhitekturni čudež z nešteto dekoracijami, vklesanimi v marmor. Vrednost stavbe, v kateri je tudi grobnica pokojnega cesarja, je danes ocenjena na okoli 827 milijonov dolarjev.

Dragulj Koh-I-Noor (485 milijonov dolarjev)

Leta 1849 je zadnji maharadža imperija Sikhov Duleep Singh kraljici Viktoriji podaril 86-karatni diamant Koh-i-Noor. Dragulj je postal simbol pogodbe. Takrat je kraljica prosila svojega soproga, princa Alberta, da iz njega oblikuje kos nakita, vrednost le tega pa je danes ocenjena na 485 milijonov dolarjev.

Gulfstream Jet
Profimedia

Gulfstream Jet Katie Holmes (20 milijonov dolarjev)

Tom Cruise in Katie Holmes sta si leta 2006 na razkošni poroki obljubila večno zvestobo. Šest let zatem se je njuna ljubezen končala, poleg hčerke Suri pa so spomin nanjo tudi številna darila, ki sta si jih zakonca v tistem času poklonila. Eno od daril je reaktivno letalo Gulfstream, ki ga je Tom kupil Katie kot poročno darilo.

68-karatni diamant Elizabeth Taylor (6,6 milijona dolarjev)

Valižanski igralec Richard Burton je v znak ljubezni, takratni soprogi Elizabeth Taylor poklonil  68-karatni diamant slovite draguljarske hiše Cartier. Pisalo se je leto 1969, po ločitvi leta 1978 pa se je omenjeni diamant pojavil na dražbi in za 6,6 milijona dolarjev tudi našel novega lastnika. Izkupiček dražbe je bil namenjen financiranju gradnje bolnišnice v Bocvani.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.