Najlepše jugoslovanske ljubezenske zgodbe, o katerih se še vedno govori

Magazin 20. Nov 202113:09 > 22. Nov 2021 13:56 0 komentarjev
Milena Dravić
Alexander Konkov/TASS/PROFIMEDIA

Velike ljubezni, ki so po svoje zaznamovale nekdanjo Jugoslavijo.

Ko pomislijo na nekdanjo Jugoslavijo, so mnogi še danes nostalgični. Še posebej veliko nostalgije je v velikih ljubeznih, ki se jih še danes spominjamo, piše Nova.rs. In katere so te velike ljubezni?

Milena Dravić in Dragan Nikolić

Mileno in Dragana je povezal film. Spoznala sta se na snemanju filma Horoskop leta 1969, dve leti pozneje, v zadnjih dneh decembra 1971, pa sta se poročila, med snemanjem filma Kako su se volele dve budale.

“V gozdu Zvezdare smo snemali dramo Duška Radovića Kako su se volele dve budale. Med odmorom za malico sva z Draganom skočila na Občino Vračar, da bi se poročila. Na poti se nama je pridružila Seka Sablić. Z Draganom sta bila dobra prijatelja, družila sta se na Fakulteti za dramske umetnosti, kjer sta bila klasika. Ko sva uradno postala zakonski par, sva šla na kosilo. Nato smo se vrnili v Observatorij na Zvezdari in nadaljevali snemanje, kot da se nič ne bi zgodilo. Zanimivo je, da s poroke nimava nobene fotografije, nihče naju ni fotografiral,” je ob neki priložnosti povedala Milena.

Njuna ljubezen je trajala 45 let, do smrti Dragana, a se, kot so prepričani mnogi, nikoli ne bo zares končala. Bila sta si največja opora in kritika obenem.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ljudi bez amova (@ljudibezamova)

Branka Petrić in Bekim Fehmiu

Za razliko od poslovnega življenja, ki mu je prineslo srečo in žalost, je Bekimu vsakdanje življenje skupaj z ženo in sodelavko Branko Petrić ter sinovoma Ulixom in Hedonom prinašalo veselje do konca življenja.

Bekimova ljubezen z Branko je bila kot najlepša filmska zgodba, piše Nova.rs. S takratno igralko začetnico, ki je leta 1967 debitirala v Ateljeju 212, sta par igrala v predstavi Jaje, in čeprav sta se prikrito opazovala, razmerja še nista začela. Vendar pa je usoda želela, da ju režiser Jakov Lind naslednje leto spet zaposlil skupaj. Med snemanjem v Opatiji so se razplamtela čustva, ki jih nič več ni moglo nadzorovati.

Josipa Lisac in Karlo Metikoš

Ljubezen, za katero pravijo, da je bila največja v stari Jugoslaviji, se menda nadaljuje še danes. Josipa Lisac se je pred kratkim na družbenih omrežjih spomnila svoje velike ljubezni do Karla Mekitoša in kraja, kjer je bila z njim v sedemdesetih letih.

“To je Limski kanal, tukaj smo, dobro se spomnim, v sedemdesetih … Carlo bi najel čoln, včasih sva bila dva, samo dva,” je zapisala.

Pevka mu je posvetila tudi svoje pesmi. “Ti si vse, kar sem si vedno želela, dve življenji, združeni v dejanjih.” Ta verz je iz pesmi Moja magija, ene od balad, nabitih s čustvi in pretresljivo iskrenostjo, ki jo je Josipa posvetila svoji večni ljubezni, pokojnemu umetniku Karlu, ki je razmeroma mlad umrl leta 1991, dvajset let po tem, ko sta se spoznala.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Gloria.hr (@gloria.hr)

Silvana in Radmilo Armenulić

V velikem intervjuju, ki ga je dal za revijo Newsweek, je teniški strokovnjak Radmilo Armenulić med drugim spregovoril o svojem zakonu s tragično poškodovano glasbeno zvezdnico Silvano Armenulić.

Njuna filmska ljubezenska zgodba se je začela, ko je prijeten mladenič, športnik iz bogate družine, spoznal lepo pubsko pevko … In se noro zaljubil.

“Prvič sem jo videl v Grand hotelu, tam je pela. Bila je zelo čedna in ob neki priložnosti sem naročil pesem, tako se je začelo… Silvana je bila zelo inteligentna, čeprav ni bila izobražena. Sprejela je drugo življenje… In potem sem se poročil,” je povedal Armenulić. Njuni ljubezni so nasprotovali praktično vsi.

 

Gabi Novak in Arsen Dedić

Gabi in Arsen sta v harmoničnem zakonu živela 42 let, on pa je pogosto poudarjal, da so bila leta, preživeta z Gabi, najlepši del njegovega življenja. Legendarni kantavtor, pesnik in šansonjer je avgusta 2015 umrl v starosti 78 let.

“Imaš našega Matijo [sina, op. p.] in pojdi naprej,” so bile Arsenove zadnje besede pred smrtjo.

Njuno skupno življenje je bilo navdih za mnoge albume in šansone tega glasbenega velikana. V spominu še vedno ostajata Pamtim samo sretne dane in On me voli na svoj način, ki ju je Arsen napisal za Gabi.

Arsen je sicer vedno govoril, da sta navaden par s svetlimi in temnimi trenutki.

 

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!