Najtežji pogovori lahko okrepijo najpomembnejše odnose – kako jih začeti?

Magazin 19. Sep 202115:10 0 komentarjev
pogovor
Profimedia

Najtežji pogovori lahko dejansko okrepijo najpomembnejše odnose, pravi Iyanla Vanzant, odvetnica in življenjska, osebna trenerka. Pa se jih še vedno večina ljudi izogiba, saj se bojijo negativnega razpleta. Tu je njenih sedem nasvetov, kako načeti težek pogovor.

1. Sprejmite dejstvo, da morate načeti težek pogovor.

2. Jasno povejte, kaj pričakujete. Vendar ne na način, da bi uveljavljali svojo voljo oziroma razglasili, kdo ima prav. V pogovor nikar ne stresajte vsega strupa.

3. Povabite drugo osebo na pogovor. Povejte, trenutno se dogajajo določene stvari, rad/a bi, da se pogovoriva o tem. Če druga oseba pogovor odkloni, tega ne jemljite osebno. Predlagajte, da se o tem pogovorita kasneje.

4. Določite osnovna pravila, še posebej, če obstaja možnost, da bo kdo užaljen. Recite “samo poslušaj me, prosim, potem pa bom jaz prisluhnil/a tvojemu odgovoru”. A ne glede na odziv, ne sme priti do zmerjanja in preklinjanja.

5. Ena največjih napak, ki jih lahko naredite, opozarja Iyanla Vanzant, je ta, da si pogovor že prej zavrtite v glavi, nato pa svoje domneve vnašate v dejanski pogovor. Morate biti pripravljeni prisluhniti. Prisluhnite drugi osebi in nato tudi sam povejte, kar vam leži na duši.

6. Dopustite možnost, da se motite. Dopustite možnost, da ste se zmotili – glede tega, kar ste mislili, da bo vaš sogovornik povedal, da bo naredil, kako se bo odzval in glede vsega, kar se pravzaprav dogaja.

7. Skupaj določita naslednji korak. Ob koncu pogovora morate začrtati nadaljnje korake v zvezi z obnašanjem, pričakovanji in kaj pravzaprav pričakujete. Nikar ne končajte pogovora v negotovosti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!