Največji ”grehi”, ki jih lahko naredite, ko ste na obisku

Magazin 20. Mar 202317:30
Prijateljice
PROFIMEDIA

Strokovnjakinja za bonton Jackie Vernon-Thompson je za DailyMail zapisala najpogostejše napake, ki jih lahko naredite kot gost in s tem morda užalite gostitelja. Koliko ste jih že zagrešili? 

Kot pravi, ne glede na to, koliko časa boste preživeli pri nekom doma, morate poskušati razumeti kulturo tega doma. Vsak namreč v svojem domu ustvari svojo kulturo. “Kar je sprejemljivo v mojem domu, je morda v vašem prepovedano,” pravi strokovnjakinja.

V nadaljevanju preverite 6 različnih scenarijev, da se boste lažje izognili napakam:

1. Bi se morali sezuti ali ste lahko obuti?

Vedno je najbolje vprašati, svetuje strokovnjakinja. Tudi v znak spoštovanja do gostitelja. In dodaja še, da če veste, da imajo v hiši otroke, pomislite nanje in se preprosto sezujte, četudi od vas tega ne zahtevajo.

2. Zamenjajte rolico papirja!

Morda se bo zgodilo, da boste ravno vi tisti, ki boste porabili zadnji košček toaletnega papirja. Zamenjajte rolico, pravi strokovnjakinja. Običajno bodo te na vidnem mestu v kopalnici oz. na stranišču; če pa ste porabili zadnji košček, vendar ne vidite novih rolic, pa prosite za novo in jo nato zamenjajte. Nikoli ne pustite prazne samo zato, ker to ni vaš dom.

In še eno opozorilo dodaja: “Moški, prosim, ne pozabite spustiti straniščne deske.”

3. Ne dajajte nog na pohištvo

Čeprav to morda počne gostitelj, se vi temu raje izognite. Če boste malce posedali in uživali v odličnem pogovoru ali ob gledanju televizijske oddaje, se nikar ne počutite tako udobno, da bi noge položili na kavč ali klubsko mizico, opomni strokovnjakinja.

4. Uporabite podstavek

Še zlasti če je pohištvo leseno, saj voda na lesu pusti nadležen madež. Vprašajte gostitelja, ali vam lahko priskrbi podstavek. Tako tudi pokažete, da vam je mar – in nedvomno bo cenil vašo skrbnost.

5. Uporaba gela za tuširanje vašega gostitelja je zelo neprimerna!

Se vam je že zgodilo, da ste pozabili toaletno torbico oz. gel za tuširanje in si preprosto sposodili malo gela vašega gostitelja, ki je bil tako priročno postavljen v tuš kabini?

Po mnenju strokovnjakinje je to eden največjih grehov bontona.

Kot je razložila, je prepovedana uporaba njihovega gela za prhanje, vlažilne kreme, balzama ali kateregakoli drugega izdelka v kopalnici. Kadar načrtujete nočitev, morate potovati s svojimi izdelki za osebno nego.”

Morda ste pomislili, da bi gostitelja preprosto vprašali? “S tem osebo postavljate v neprijeten položaj.”

6. Pospravite za sabo

Vernon-Thompson tudi svetuje, da vedno odstranite posteljnino, na kateri ste spali, in jo po potrebi zamenjajte s svežo. Oziroma ponudite, da to želite storiti.

Gostitelja lahko tudi presenetite in pustite majhno darilo v znak hvaležnosti ali preprosto prijazno sporočilo. “Vedno je lepo pokazati hvaležnost,” pravi strokovnjakinja. Ponudite lahko tudi, da boste pokrili stroške bivanja. Kar lahko seveda zavrnejo ali ponižno sprejmejo.

Za konec preprost nasvet:

Postavite se v kožo gostitelja. Kako želite, da se gost obnaša v vašem domu? Ko boste odgovorili na vprašanje, pričakovanja dvakrat povečajte, ker ne gre za vas, še pravi strokovnjakinja.

Povzeto po: www.dailymail.co.uk

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.