Najvišji človek v ZDA umrl v 39. letu starosti

Magazin 24. Avg 202111:05 0 komentarjev
Igor Vovkovinskiy
Renee Jones Schneider/Minneapolis Star Tribune/CNN

Igor Vovkovinskiy, ki je bil leta 2010 zapisan v Guinnessovo knjigo rekordov kot najvišji človek v ZDA, je umrl v petek v 39. letu starosti, je povedala njegova mama Svetlana Vovkovinska.

Igor Vovkovinskiy je bil po Guinnessovih meritvah visok 234,5182 centimetra. Umrl je v bolnišnici zaradi odpovedi srca, z mamo in bratom ob sebi, je v soboto Svetlana Vovkovinska objavila na Facebooku. Zadnje ure pred smrtjo je Vovkovinskiy preživljal z bratovo družino, za večerjo pa si je privoščil kos kijevske torte in fanto, je povedala njegova mama.

Vovkovinskiy je leta 1989 iz Ukrajine v Rochester v Minnesoti odšel na zdravljenje, piše na njegovi strani na Facebooku. Rodil se je s hipofiznim gigantizmom, leta 2010 pa so ga predstavili v oddaji The Dr. Oz Show.

V oddaji so predstavniki Guinnessove knjige rekordov izmerili njegovo višino in ga razglasili za najvišjega živega človeka v Ameriki. Takrat je bil star 27 let in je po Guinnessovi oceni za 0,84 centimetra premagal prejšnjega rekorderja, namestnika šerifa v Virginiji Georgea Bella.

“Lepo je končno imeti dokaz, da sem najvišji človek v Ameriki,” je dejal Vovkovinskiy leta 2010. “Vsi me vedno sprašujejo, ali sem prepričan, da sem najvišji, in tega nikoli nisem mogel dokazati. Zdaj pa imam to potrdilo na steni, ki ga bom končno lahko pokazal!”

Nosil je čevlje velikosti 60 in širine 11 centimetrov, so dejali iz Guinnessa, in se spoprijemal z vsakodnevnimi izzivi, na primer kako vstopiti v avtomobil in poiskati udobne čevlje.

V njegovi osmrtnici piše, da je užival v družbi prijateljev in družine, občasno tudi v ribolovu in potovanjih. Spominska slovesnost bo v soboto, datum pogreba še ni znan.

Guinnessova knjiga navaja, da je najvišji živ človek na svetu Sultan Kosen iz Turčije, ki je visok 250,952 centimetra. Najvišji človek v zgodovini medicine je po Guinnessovi oceni Robert Pershing Wadlow. Bil je iz Illinoisa in je v višino meril 272,034 centimetra. Umrl je leta 1940.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!