Navadna konopljika – rastlina za lajšanje ženskih težav in večji libido

Magazin 19. Avg 202213:15 0 komentarjev
Ženska
Profimedia

Vitex (Vitex agnus-castus) ali navadna konopljika je rastlina, ki se že tisočletja uporablja za lajšanje ''ženskih težav'', kot so PMS, menopavza, boleče menstruacije itn. Pomagala naj bi krepiti tudi ženski libido. A poudariti je treba, da rastlina nima nič skupnega s konopljo. Preverite, kako vam lahko pomaga.

Blagodejne učinke vitexa naj bi poznali že stari Grki. Tako naj bi predvsem ženske liste vitexa polagale v svoje postelje, da bi jim pomagali ohraniti ženstvenost in čistost. No, moški pa naj bi vitex nekoč uživali predvsem za zmanjševanje in uravnavanje spolne sle.

Vitex je sicer velik grm, ki izvira iz Sredozemlja in Azije. Ker je precej visok, je bolj podoben drevesu kot grmu, na njem rastejo krasni vijoličasti cvetovi, ki privabljajo metulje in čebele. Za zdravilne namene se uporablja črno jagodičevje, ki ima vonj po popru. Zaradi videza in vonja je drugo ime za to rastlino tudi meniški poper.

Danes je najbolj znan po pozitivnih učinkih na ženski reproduktivni sistem, pomagal naj bi uravnavati tudi hormone. Kaj o vitexu pravijo študije?

Blaži znake predmenstrualnega sindroma (PMS)

Eden izmed najbolj poznanih pozitivnih učinkov navadne konopljike naj bi bil prav blaženje predmenstrualnega sindroma. Vitex naj bi tako blagodejno deloval na nihanje razpoloženja, razdražljivost, glavobole, boleče dojke itn. Kot kažejo raziskave, naj bi pomagal uravnavati (zniževati) hormon prolaktin, kar naj bi pomagalo tudi pri uravnavanju preostalih hormonov, predvsem estrogena in progesterona. V eni izmed študij so tako pod drobnogled vzeli ženske z izraženimi znaki PMS. Spremljali so jih tri menstrualne cikle, ves čas so uživale Vitex. Po zaključku je kar 93 odstotkov žensk poročalo o zmanjšanih znakih PMS (predvsem depresije, anksioznosti in želje po sladkem).

Profimedia

Lajša simptome menopavze

Druga študija pa je pokazala, da naj bi vitex pomagal lajšati tudi simptome menopavze. V manjšo študijo so tako zajeli 23 žensk v menopavzi, ki so uživale olje vitexa. Ženske naj bi po koncu študije poročale o manj simptomih, izboljšanem razpoloženju, boljšem spancu, nekaterim naj bi se povrnila celo menstruacija. V drugo študijo so vključili 52 žensk v pred- in pomenopavzi, ki  so se mazale z mazilom iz vitexa. 33 odstotkov jih je poročalo o znatnem izboljšanju počutja, 36 odstotkov o srednjem izboljšanju. Predvsem pa so ženske poročale o zmanjšanju vročinskih oblivov in boljšem spancu.

Profimedia

Pomaga pri težavah z zanositvijo

Da naj bi vitex pomagal pri težavah z zanositvijo, namiguje več virov. V eno izmed študij so zajeli 93 žensk, ki so neuspešno poskušale zanositi v zadnjih 6 do 36. mesecih. Ženske so razdelili v dve skupini. Prva je prejela vitex, druga placebo. Po treh mesecih so ženskam preverili raven hormonov in ugotovili, da imajo ženske, ki so uživale vitex, bolj uravnoteženo raven ženskih hormon kot skupina, ki je uživala placebo. 26 odstotkov jih je celo zanosilo (v placebo skupini le deset odstotkov).

Članek je informativne narave. V primeru zdravstvenih težav, nosečnosti in dojenja se morate nujno posvetovati z ustreznim strokovnjakom!

VIR: https://www.healthline.com in https://www.medicinenet.com

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!