3 protivnetni čaji, ki jih redno pijejo najdlje živeči ljudje na tem planetu

Navdih 25. Jan 202307:45
Babica pije čaj
Profimedia

Skrivnost dolgoživosti ni v čarobnem napoju ali skriti fontani mladosti, znanstveniki že dolgo trdijo, da je v veliki meri genetsko pogojena, in zdaj vemo, da obstajajo tudi druge stvari, ki lahko doprinesejo k dolgemu in zdravemu življenju – morda je čas za čaj.

Vse se je začelo pred več kot sto leti, ko je revija National Geographic na teren poslala svoje ljudi, da raziščejo, zakaj v nekaterih državah ljudje živijo dlje in imajo manj bolezni.

Gre za eno najobsežnejših svetovnih raziskav, v okviru katere je Dan Buttner in njegova ekipa identificirala pet takšnih regij in jih označila za modre cone: Nicoya, Kostarika; Ikaria, Grčija; Sardinija, Italija; Okinava, Japonska; in Loma Linda, Kalifornija.

Čeprav so kuhinje v modrih conah zelo edinstvene, so Buettner in ekipa odkrili nekaj skupnih točk v tem, kaj domačini jedo in – kar je še pomembneje – kaj pijejo.

Zelo radi si privoščijo čaj!

Katere tri vrste čaja redno uživajo posamezniki v modrih conah:

Zeleni čaj

Po besedah Buettnerja ljudje v Okinavi redno pijejo zeleni čaj, za katerega se je izkazalo, da zmanjšuje tveganje za bolezni srca in več vrst raka.

Zeleni čaj vsebuje veliko flavanolov, ki jih povezujejo z znižanjem ravni slabega holesterola in izboljšanjem zdravja srca in ožilja. Čaj prav tako vsebuje katehine, ki ščitijo pred prostimi radikali ter je bogat z L-teaninom, aminokislino, ki lahko potencialno izboljša razpoloženje in kognitivne funkcije.

Zeliščni čaji

V Grčiji (Ikaria) je običajno najti čaje, pripravljene iz različnih zelišč. ”Pijejo zvarke, pripravljene iz rožmarina, divjega žajblja in regrata – zeli, za katere je znano, da imajo protivnetne lastnosti,” pravi Buettner.

Buettnerjeva raziskava na tem področju je pokazala, da je tu zelo malo primerov demence in drugih kroničnih bolezni, ki sicer pogosto prizadenejo zahodni svet. To je deloma tudi posledica njihovih prehranjevalnih navad – njihova dieta vključuje stročnice, divje zelenje, olivno olje, limone in krompir, iz divjih zeli pa pogosto pripravljajo tudi čaje.

Čaj iz pegastega badlja

Po besedah raziskovalcev si na Sardiniji zelo radi privoščijo čaj iz pegastega badlja, za katerega je znano, da pomaga pri prebavi, shranjevanju ključnih vitaminov in mineralov ter odstranjevanju toksinov iz telesa. To zelišče naj bi ščitilo tudi pred nekaterimi vrstami raka.

Nekatere študijo pa kažejo, da imajo izvlečki protivnetne učinke ter dobrodejno učinkujejo na jetra.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.