9 načinov, kako vam mačka izraža naklonjenost

Navdih 09. Apr 202317:30
mačka
Profimedia

Čeprav morda mačke veljajo za bolj brezbrižne hišne ljubljenke, lahko vsak mačji lastnik pove, da jih imajo tudi one rade. Res pa je, da včasih ljubezen izražajo na drugačen način, kot smo navajeni denimo pri psih. Preverite, kako vam mačka pokaže, da vas ima rada.

Dregnejo vas z glavo

Mačka se z glavo dregne ob vas. To počnejo že mačji mladiči s svojo mamo, saj se tako povezujejo, hkrati pa dobijo njen vonj. Če mačka to počne z vami, pomeni, da ste “njeni” oziroma da vas doživlja kot del svojega krdela.

Predenje

Mačje predenje lahko blagodejno vpliva na človeka, obenem pa ljubljenka s tem sporoča, da uživa v vaši bližini in da ji je prijetno.

Počasno mežikanje

Oči so ogledalo duše. Nekatere živali lahko očesni kontakt razumejo kot agresijo ali željo po nadvladanju, a mačke s svojimi očmi lahko sporočajo, da vas imajo rade. Mačka bo direktno v oči gledala samo ljudi, ki jim zaupa. Počasno mežikanje pa je kakor nekakšni “mačji poljub”, s katerim vam ljubljenka sporoča, da vas ima zelo rada.

Lizanje

Mačke s pomočjo jezika umivajo druga drugo, to pa lahko počnejo tudi s svojim človekom. Z lizanjem ljubljenka sporoča, da vam je naklonjena in vam zaupa.

Moski z macko
Profimedia

Masiranje

Ste že kdaj doživeli, da vas je mačka “masirala” s sprednjimi tačkami? Tudi s tem vam lahko pokaže, da vas ima rada in da se ob vas počuti prijetno.

Mijavkanje

Mačke se sporazumevajo z mijavkanjem. Če mijavka ob vas, to pomeni, da si želi z vami komunicirati in da bi rada dobila vašo pozornost.

Sledenje

Vam mačka sledi po hiši in je kakor vaša senca? S tem vam ljubljenka kaže, da vam zaupa in da si želi biti v vaši bližini.

Nenavadna presenečenja

Mačke so plenilke in pogosto ulovijo kakšno miško ali ptiča. Če vam svoj ulov prinesejo pred vrata ali celo v hišo, je to sicer lahko za vas precej neprijetno, a mačka to doživlja kakor “darilo”, s katerim vam želi povedati, da vas ima rada in ne želi, da bi bili lačni.

Spanje v vaši bližini

Če si mačka za počitek izbere mesto, ki je v vaši bližini, je to še en izrazit znak naklonjenosti. S tem vam sporoča, da vam zaupa in da se v vaši družbi počuti sproščeno. V njihovi naravi je, da mačke spijo tako, da ob tem skrivajo oziroma ščitijo svoje vitalne organe. Če mačka spi tako, da ob tem kaže svoj trebuh, to pomeni, da je ob vas zares popolnoma sproščena in predana.

Prirejeno po: petmd.com

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.