Ali veste, čemu služi tretji prekat v predalu pralnega stroja

Navdih 05. Mar 202305:57 3 komentarji
pralni stroj
PROFIMEDIA

Ste se že kdaj vprašali, čemu služi tretji prekat v predalu pralnega stroja?

Pri tako rutinskem opravilu, kot je pranje perila, nas težko še kaj preseneti. Vendar ob ponavljajoči se “žehti” nepozornemu očesu lahko uide zanimiva podrobnost.

Večina ljudi pri pranju uporablja tekoči detergent ali pralni prašek ter mehčalec, ki se ju v predal pralnega stroja vlije vsakega v svoj prekat. Za pralni prašek oziroma tekoči detergent je pri večini pralnih strojev rezerviran prvi prekat, drugi prekat pa je namenjen mehčalcu. Vendar je poleg teh dveh prekatov še tretji. Čemu služi?

Ta je namenjen programom s predpranjem. Tak program namreč poleg tekočega detergenta ali pralnega praška, ki ga v predal stresemo za običajno pranje, zahteva še nekaj dodatnega čistilnega sredstva, ki ga dodamo v ta posebni, tretji prekat.

Funkcije prekatov običajno prepoznamo po oznakah. Preverili smo navodila za uporabo pralnih strojev različnih proizvajalcev in ugotovili, da je označevanje zelo podobno. Prekat za predpranje je označen s številko ena, prekat za detergent ali pralni prašek nosi številko dve, pri prekatu za mehčalec pa je običajno narisan cvet. Oznake se v podrobnostih nekoliko razlikujejo, saj nekateri številki zapišejo z rimskimi, drugi pa z običajnimi (arabskimi) številkami ali simboli.

Če o označbah niste prepričani, pa njihovo razlago običajno najdete v navodilih za uporabo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje