Bi prepoznali neiskreno opravičilo? Tu je nekaj očitnih primerov

Navdih 07. Feb 202317:15
prijateljici
Profimedia

Znate prepoznati, kdaj je opravičilo iskreno ali neiskreno? Pred vami je nekaj primerov, da boste lažje prepoznali neiskrenost.

Se znate opravičiti? Priznate svoje napake in se opravičite, ko naredite kaj narobe, ali vam gre to le stežka z jezika? No, tudi opravičilo ne more popraviti vsakega dejanja, še zlasti če ni izrečeno iskreno. Zato je tu nekaj vrst opravičil, ki jim nikar ne verjemite:

“Oprosti, če …”

To je pogojno opravičilo, ki namiguje, da se je nekaj pač zgodilo. Oseba se poskuša izogniti prevzemanju krivde in vse skupaj zvaliti bolj na situacijo ali na to, da nečesa ni vedela. Primer: “Oprosti, če sem naredil/a kaj narobe.”

“Oprosti, da si …”

Ne gre za opravičilo, temveč za prelaganje krivde, tokrat na vas. Vi naj bi naredili nekaj narobe ali bili krivi za določeno situacijo, s čimer se oseba izogne pravemu opravičilu. Primer: “Oprosti, da misliš, da sem naredil/a nekaj narobe.”

“Oprosti, ampak …”

Izgovor kot opravičilo ne opraviči storjenega in nikakor ne pomaga pri celjenju ran. Tu je nekaj primerov:

“Oprosti, ampak ti si začel/a.”

“Oprosti, ampak drugi so mislili, da je zabavno.”

“Oprosti, ampak nisem mogel/la pomagati.”

“Saj sem samo …”

Običajno stavek ne vsebuje niti besede oprosti, kaj šele da bi oseba to zares mislila. Poskuša pojasniti, zakaj je ravnanje povsem upravičeno in je bilo neškodljivo. Oseba je lahko manipulator, zato pazite, kakšen odnos imate z njo.

“Hotel/a sem samo …”

Oseba očitno želi zmanjšati posledice, ki jih ima določeno dejanje, vendar ne želi prevzeti odgovornosti niti se opravičiti. Lahko se sliši kot opravičilo, vendar če dobro pomislite, prav zares to ni. Oseba vas želi prepričati, da vaša čustva niso logična in da se vam ni treba vznemirjati.

“Opravičil/a se bom, če …”

To ste verjetno že slišali od otroka in pri njem je razumljivo, saj se še uči. Ko kaj takega pride iz ust odrasle osebe, veste, da kar tako ne boste dobili opravičila, ampak boste morali zanj garati. Je potem še vedno iskreno?

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.