En dvojček jedel vegansko hrano, drug veliko mesa: kaj se je zgodilo?

Navdih 13. Maj 202309:02 0 komentarjev
Dvojčka Ross Turner and Hugo Turner
Dvojčka Turner, na levi Ross, na desni strani Hugo (PROFIMEDIA)

Hugo in Ross Turner sta enojajčna dvojčka, ki sta se za 12 tednov zavezala vsak svoji strogi dieti: Hugo je užival le vegansko prehrano, Ross pa se je odločil za prehrano, bogato z mesom. Znanstveniki so ves čas izziva spremljali njuno težo, raven holesterola in telesne maščobe. Telesne spremembe sta dvojčka ujela tudi na fotografijah.

Dvojčka Hugo in Ross Turner, ki se adrenalinskih dogodivščin zmeraj lotevata skupaj, sta se nedavno odločila, da pri izbiri prehrane ubereta vsak svojo pot. Ti si med sabo ne bi mogli biti bolj različni: medtem ko je Hugo izbral vegansko prehrano, je Ross obrok sestavil iz raznolike hrane, s poudarkom na mesu, poroča spletna stran Bored Panda.

Izziva sta se brata, ki sta strastna športnika – med drugim se odpravljata na ekspedicije po vseh celinah, hodita na pohode in plezata v gorah – lotila ob pomoči znanstvenikov iz King’s Collegea v Londonu. Ti so redno spremljali njuno težo, raven holesterola in telesne maščobe.

Tako strokovnjake kot dvojčka je k preizkusu spodbudila predpostavka, da bodo primerjave spremembe prehrane med enojajčnimi dvojčki bolj legitimne kot preostale podobne, že izvedene primerjave.

Fotografija, ki sta jo dvojčka objavila na Instagramu, je bila posneta pred začetkom 12-tedenskega izziva. Na levi je Hugo, ki se je odločil za vegansko prehrano, desno pa Ross, ki je v prehrani dal prednost mesu.

Dvojčka sta vsak dan zaužila enako količino kalorij, poleg tega sta pet- ali šestkrat na teden izvajala vzdržljivostne treninge, ki so ju pripravljali na njune prihodnje odprave. Po 12 tednih sta razkrila rezultate.

To ni prvi preizkus dvojčkov. V preteklosti sta se že odločila za izziv, v katerem je eden od bratov pri telovadbi uporabil uteži, drugi pa je pri vadbi uporabljal le lastno težo. Preizkus sta že opravila tudi na področju prehrane: eden se je prehranjeval z živalskimi beljakovinami, drugi pa z rastlinskimi.

Trenutno zasledujeta razlike, ki jih na telesu opazimo, če se odločimo za 20-minutno vadbo v primerjavi s 40-minutno. O rezultatih redno obveščata sledilce na Instagramu.

Večja koncentracija, manjši libido

Hugo, ki se je odločil za vegansko prehrano, je preizkus začel s 84 kilogrami, po 12 tednih je tehtal slaba dva kilograma manj, nivo telesne maščobe pa je znižal na 12 odstotkov. Med izzivom se je prehranjeval s podobnimi obroki, kot jih je objavil na Instagramu.

Ross je bil na začetku preizkusa lažji od svojega brata, tehtal je 79 kilogramov in imel 13 odstotkov telesne maščobe. Z vsejedim prehranjevanjem je pridobil 4,5 kilograma mišic in okrog 1,8 kilograma maščobe, s čimer je raven telesne maščobe povečal na petnajst odstotkov, na koncu pa je tehtal slabih 86 kilogramov. Na fotografiji je primer Rossovega obroka.

Hugu je veganska prehrana dala več energije in pomagala pri izgubi maščobe. Hugo je po 12 tednih veganske prehrane namreč poročal o višji ravni energije, kar se je najbrž zgodilo zato, ker mu raven sladkorja v krvi ni padala tako pogosto kot prej. Povedal je tudi, da se je izboljšala njegova sposobnost osredotočenja.

A izkusil je tudi nekatere negativne stranske učinke. Dejal je, da je “preprosto izgubil” libido.

Znanstveniki so pred začetkom poskusa in po njem zbrali tudi njune vzorce blata. Analiza je pokazala, da je Hugov črevesni mikrobiom postal odpornejši proti kroničnim boleznim, kot sta sladkorna bolezen tipa dva in debelost. Njegov mikrobiom se je spremenil veliko bolj kot mikrobiom vsejedca Rossa, ki je ostal bolj konsistenten.

Brata ne bosta postala vegana

Po zaključenih 12 tednih sta Hugo in Ross povedala, da bi poskus želela podaljšati. Če ga bosta v prihodnosti ponovila, bo trajal vsaj šest mesecev ali celo eno leto, saj bi tako dobila bolj dokončne rezultate, sta napovedala.

A izkušnja je bratoma prinesla nekoliko spremenjen odnos do hrane.

Oba sta se namreč odločila, da bosta na krožnik vključila več živil rastlinskega izvora in več veganskih nadomestkov, zlasti prigrizkov, saj sta opazila, da to prinaša določene koristi. Ob tem sta povedala, da kljub temu ne bosta postala vegana.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!