Legenda o ‘črnogorskih Havajih’, največjem otoku v južnem Jadranu

Navdih 04. Maj 202311:09 0 komentarjev
Otok Sveti Nikola
PROFIMEDIA

Na največjem otoku v južnem Jadranu, na Svetem Nikoli v Črni gori, je le nekaj prekrasnih plaž, do katerih je mogoče dostopati samo z morja. Na eni od njej naj bi pred davnimi leti sedel tudi Sveti Nikola in čakal, da se razbesnjeno nebo umiri. In zakaj rečejo otoku tudi "črnogorski Havaji"?

Streljaj od Budve leži največji južnojadranski otok Sveti Nikola. V dolžino meri dva kilometra, na njem pa je le nekaj sicer čudovitih, a med seboj nepovezanih plaž, do katerih se lahko dostopa samo z morja. Na otoku je bila dolgo le ena restavracija po imenu Havaji, zato se je otoka med domačini prijelo ime “črnogorski Havaji”.

O otoku in njegovem grebenu pa kroži tudi legenda o Svetem Savi, ki se je leta 1229 in leta 1234 iz (današnje) Budve odpravil v Palestino.

Legenda pravi, da se je pred eno od teh dveh njegovi poti nebo razbesnelo, njegovo ladjo pa je odneslo v bližino otoka Sveti Nikola. Svetemu Savi s posadko se je uspelo prebiti do plaže na tem otoku, a dokler neurje ni minilo, niso mogli nikamor. Ko je Sveti Sava sedel na plaži in čakal, da slabo vreme mine, je v morje metal kamenčke. In sodeč po legendi so mu ti pokazali pot do njegove ladje, s katero je lahko, ko se je nebo umirilo, nato mirno odpravil dalje na svoji poti v Palestino.

Otok Sveti Nikola Otok Sveti Nikola
PROFIMEDIA
Otok Sveti Nikola Otok Sveti Nikola
PROFIMEDIA
Otok Sveti Nikola Otok Sveti Nikola
PROFIMEDIA
Otok Sveti Nikola Otok Sveti Nikola
PROFIMEDIA

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!