
Hrvaški portal piše, da imajo mnogi Hrvati raje blejsko kremno rezino kot njeno hrvaško različico. Kje so razlogi? Objavljamo tudi recepta za obe.
Čeprav ne gre za tekmovanje, se mnogim zdi blejska kremna rezina oziroma kremšnita okusnejša od samoborske, piše hrvaški portal Punkufer v članku, ki opisuje našo sladico z oznako nacionalnega porekla Slovenije.
Razlog za to naj bi bil predvsem v smetani, ki je hrvaška različica nima, in v tem, da je ne postrežejo tople. Portal pa dodaja, da pravo blejsko kremno rezino prepoznamo po tem, da zaradi zračne teksture rahlo zadrhti, ko jo prinesejo na mizo.
Že sedemdeset let ljudje z vsega sveta uživajo v blejski kremni rezini ob čudovitem pogledu na Blejsko jezero v Sloveniji, še piše portal in omeni, da so do zdaj prodali že skoraj 16 milijonov kosov (350.000 letno). Po tradicionalnem receptu jo vsak dan pripravljajo v Kavarni Park že vse od leta 1953, ko je to okusno sladico zasnoval Ištvan Lukačević.
“Vse sestavine, ki jih uporabljamo, so naravne, brez konzervansov, zato je to sladico treba pojesti v 24 urah. To je eden od razlogov, zakaj prave blejske kremne rezine ne morete poskusiti nikjer drugje kot pri nas,” je za portal povedala vodja slaščičarskega oddelka Sava Hotels Bled Dobrila Mićanović.
Recept za blejsko kremno rezino
Čeprav je originalni recept skrbno varovana skrivnost, so blejski slaščičarji razkrili osnovni recept, s katerim lahko kremno rezino pripravite doma.
Sestavine:
500 g listnatega testa
1 l mleka
6 jajc
1 žlica sladkorja
6 žlic moke
2 žlici koruznega škroba
2 vaniljeva sladkorja
500 ml sladke smetane za stepanje
2 žlici sladkorja v prahu
Priprava:
Listnato testo razvaljajte in pecite v predhodno ogreti pečici na 180 stopinj Celzija približno 15 do 20 minut, nato ga vzemite iz pečice in pustite, da se ohladi. Razrežite ga na dva enaka dela.
Rumenjake ločite od beljakov ter jih penasto stepite s štirimi žlicami sladkorja. Mešanici dodajte presejano moko in koruzni škrob. Premešajte in prilijte 200 ml mleka ter mešajte, dokler se sestavine ne povežejo.
V lonec nalijte preostalo mleko (800 ml), dodajte pet žlic sladkorja in vaniljev sladkor, nato segrevajte do vretja. Zmanjšajte temperaturo in dodajte rumenjakovo zmes, nato kuhajte ob stalnem mešanju, dokler se ne zgosti.
Beljake stepite v čvrst sneg s sladkorjem in jih previdno vmešajte v vročo kremo.
Za beli sloj kremne rezine pripravite smetano, ki jo čvrsto stepite s sladkorjem v prahu, in postavite na stran.
Ko so vsi sestavni deli pripravljeni, začnite sestavljanje plasti – na plast listnatega testa nanesite rumeno kremo, nato smetano in na koncu prekrijte s preostalim listnatim testom. Po vrhu posujte sladkor v prahu.
Video: Samoborske kremšnite
V spodnjem videu pa si lahko ogledate tudi recept za pripravo “konkurenčne” samoborske kremšnite – ki se, če ste dobro prebrali članek, v primerjavo z blejsko, streže topla.
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje