Ikonični pulover princese Diane na dražbi prodan za vrtoglav znesek

Navdih 15. Sep 202308:52 0 komentarjev
Dianin pulover s črno ovco
PROFIMEDIA

Pulover pokojne princese Diane z belimi ovčkami in eno črno so na dražbi prodali za več kot milijon evrov. S tem zneskom so presegli rekord, saj doslej še noben njen kos oblačila ni bil prodan po tako visoki ceni. Zakaj je ta preprosti pulover tako ikoničen?

Ikonični pulover z ovcami, ki ga je leta 1981 sveže zaročena Diana Spencer nosila med opazovanjem bodočega moža princa Charlesa med igro pola, so na dražbi prodali za vrtoglavih 1.143.000 ameriških dolarjev, kar je približno 1.073.168 evrov, piše ABC News.

Za pulover je bilo oddanih 44 ponudb, končna cena pa je bila kar 14-krat višja od začetne, ki je znašala 80 tisoč dolarjev (približno 75 tisoč evrov). Kdo je kupil pletenino, še ni znano.

Kot pišejo tuji mediji, je bila dražba precej kaotična. Dražbena hiša Sotheby’s je morala prodajo celo podaljšati, cena puloverja pa je v pičlih 15 minutah s 190 tisoč dolarjev (178 tisoč evrov) poskočila na več kot milijon.

Gre za rekordni znesek, saj doslej še nobenega kosa oblačila, ki ga je nosila pokojna princesa, niso prodali po tako visoki ceni. Dianina plesna obleka je bila januarja denimo prodana za približno pol milijona evrov.

Spletno zbiranje ponudb za pulover se je začelo 31. avgusta, na 26. obletnico Dianine smrti v prometni nesreči v Parizu.

Dianin pulover s črno ovco Dianin pulover s črno ovco
PROFIMEDIA
Dianin pulover s črno ovco Dianin pulover s črno ovco
PROFIMEDIA
Dianin pulover s črno ovco Dianin pulover s črno ovco
PROFIMEDIA

Kako je pulover nastal?

Pulover sta leta 1980 oblikovali takrat še neznani modni oblikovalki Sally Muir in Joanna Osborne v svojem pletilnem podjetju Warm and Wonderful.

Kmalu za tem, ko so Diano fotografi med igro pola ujeli v objektiv, ona in njen pulover z domačimi živalmi pa sta se pojavila na naslovnicah časopisov po vsem svetu, je bila blagovna znamka izstreljena med zvezde. “Začeli smo hoditi v New York in se predstavljati na newyorškem tednu mode, kar se sicer verjetno ne bi zgodilo,” je Sally Muir pred časom komentirala za revijo Vogue. Iz domačega podjetja so skoraj čez noč postali “resna konkurenca” na modnem trgu.

Čeprav je princesa imela bogato garderobo, je prav ta rdeči pulover eden njenih najbolj prepoznavnih kosov. Diana je namreč po zaroki s princem Charlesom “slovela” kot ‘Sramežljiva Di’, pulover pa je še en dokaz o princesinem smislu za humor – pa tudi upor. Črna ovca predstavlja nekoga, ki izstopa in ne “spada v čredo”. Pulover je princeso Di, kot so jo mnogi poznali, spremljal tudi v njenem turbulentnem obdobju.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!