Kaj pomeni, če se pogovarjate s psom ali mačko? Kaj pravi znanost?

Navdih 18. Apr 202317:00 2 komentarja
ženska s psom, pes
Profimedia

Se s hišnim ljubljenčkom pogosto pogovarjate tako, kot da bi govorili s človekom? Preberite si, kaj o tem pravi znanost. 

Veliko lastnikov hišnih ljubljenčkov se s svojimi živalmi vsakodnevno pogovarja tako, kot bi se pogovarjali s človekom. Svojim psom ali mačkam zaželijo dobro jutro, jih vprašajo, ali so lačni in ali bi šli na sprehod. Morda se tudi vi včasih sprašujete, zakaj se tako obnašate.

Ne, niste nori. To, kar počnemo, se imenuje antropomorfiziranje, kar pomeni prisojati človeške lastnosti drugim bitjem, stvarem ali pojavom. Če citiramo Nicholasa Epleyja, profesorja vedenjske znanosti na Univerzi v Chicagu: “Zgodovinsko gledano, je bilo antropomorfiziranje obravnavano kot znak otročjega ali neumnega, vendar je naravni stranski produkt težnje, zaradi katere so ljudje edinstveno pametni.”

Običajno se nam zdi dojemanje živali na človeški način čudovito, ko to počnejo otroci, ko pa to počnejo odrasli, se namrščimo in se nam zdi nenavadno. Antropologi menijo, da je zaznavanje človeških lastnosti v živalih, rastlinah ali celo predmetu znak inteligence. Nobeno drugo živo bitje razen človeka nima takih sposobnosti prepoznavanja človeškega vedenja v živalih in neživih predmetih.

Čeprav je poimenovanje živali z imeni najbolj priljubljen način antropomorfizacije, ni edini. Pod antropomorfizem spada tudi dajanje značajskih lastnosti hišnim ljubljenčkom. Če svojega psa imenujete “dojenček” ali svojo mačko kot “namrščeno gospo”, ne pomeni, da ste čudni. Naši možgani so zapleteni. Leta raziskav in znanstvenih študij pa še vedno nismo prepričani, kaj vse je naš um sposoben narediti. To, da poskušamo najti človeške značilnosti v živalih ali tudi v neživih predmetih, je znak ustvarjalnosti naših možganov.

pes
Profimedia

Antropomorfizem ne doleti samo ljudi, ampak vpliva tudi na naše ljubljenčke. Študije so pokazale, da če se s svojim kužkom nenehno pogovarjate, se ta nauči razlikovati med besedami in se nauči vaših kretenj. Psi so bili človeški spremljevalci že leta in so se temu primerno tudi razvijali. Ko se pogovarjate s svojim psom, lahko dobro razume vaše besede in občutke. Mačke ne razumejo tako dobro vaših besed kot psi. Lahko pa prepoznajo lastnikov glas in ukaze. Mačke dejansko uporabljajo več kot 16 različnih načinov komuniciranja.

Naši možgani se zmedejo, ko vidijo bitje z očmi in ga poskušajo zaznati kot človeka. Tudi če postavite igračo z očmi na hladilnik, se boste skoraj zagotovo v določenih trenutkih nezavedno hoteli pogovarjati z njo ali jo vsaj poimenovati. Ne, niste blodnjavi; kot družabna bitja se ljudje želimo pogovarjati z vsemi, s katerimi se lahko, in se z njimi spoprijateljiti, to je v naši naravi. Naslednjič, ko vas bo kdo označil za čudaka, ker se pogovarjate s psom, se zavedajte, da ste povsem normalni, pišejo na Thedailynet. 

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje