Kako bi angleška kraljica jedla banano (VIDEO)

Navdih 17. Feb 202405:26 1 komentar
banana na mizi
Foto: PROFIMEDIA

Če boste kdaj povabljeni na britanski dvor, nikar ne jejte ničesar z rokami. Tudi banane ne, če vam z njo postrežejo. Poglejte, kako to naredite.

“Dokler ni piščanec na žaru ali kaj podobnega, prosim, tega ne jejte z roko,” je za ameriško revijo Tasting Table povedal nekdanji Darren McGrady, ki je 15 let kuhal na britanskem dvoru, od tega štiri leta kot kraljevi chef takratnega princa Charlesa in njegove prve žene, princese Diane.

“Kraljičina viktorijanska vzgoja je narekovala, da je edina stvar, ki jo zaužije tako, da jo prime z roko, skodelica popoldanskega čaja,” je dejal o pokojni britanski kraljici Elizabeti II. Pripadniki kraljeve družine bi se vsaj namrščili, če bi pred njih postavili jed, ki bi jo morali pojesti brez pribora, je povedal. Edina izjema so ostrige, ki si jih sedanji kralj Karel III. rad privošči in jih poje tako, da jih z roko prinese k ustom.

Torej: nobene pice? “Tako je,” je odgovoril Mc Grady, “vsaj ne brez pribora.”

Kaj pa banane? So prav tako izvzete?

Gledati kraljico, kako lupi in grizlja “l’unico frutto dell’amor” (špansko edinstveni sadež ljubezni), ki ga drži v rokah, bi morda bilo zabavno, vendar pa kraljica nikoli ne bi privolila v kaj takega. Zato obstaja način, kako banano jesti “po kraljevsko”.

William Hanson, strokovnjak za bonton in dvorno etiketo, je pokazal, kako bi kraljica jedla ta sadež.

“Ne lupimo je, kot to delajo primati,” je dejal v videu izpred nekaj let. “Namesto tega z vilicami, zapičenimi v banano, sadež pridržimo in z nožem odrežemo najprej en, potem pa še drug konec. Potem z nožem po dolgem zarežemo v lupino, jo s pomočjo vilic razpremo in odrežemo košček, ki ga nabodenega na vilicah ponesemo k ustom,” je v videu razložil Hanson.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje