Kako dolgo so užitna trdo kuhana jajca? Odgovor vas lahko preseneti

Navdih 02. Apr 202414:06 1 komentar
trdo kuhana jajca
Foto: PROFIMEDIA

Če imate višek trdo kuhanih jajc, jih ni treba pojesti takoj. Varno jih lahko shranite v hladilniku. Rok uporabnosti je morda celo daljši, kot bi pričakovali. A pozor, pri velikonočnih jajcih je lahko precej drugače.

Trdo kuhana jajca so priljubljen prigrizek, zajtrk ali dodatek k solati. Še posebej veliko smo jih skuhali med velikonočnimi prazniki. Mnogi se te dni sprašujejo, kako dolgo so trdo kuhana jajca še užitna. Odgovor je odvisen od načina shranjevanja.

Kako varno shranjevati trdo kuhana jajca?

Ameriška uprava za hrano in zdravila pravi, da lahko trdo kuhana jajca v hladilniku hranite do sedem dni po kuhanju, ne glede na to, ali so olupljena ali ne. En teden je čas, ki ga imate na voljo, da jih porabite. Priporočljivo je, da olupljena jajca shranite v nepredušno zaprti posodi ali vrečki za shranjevanje hrane. Neolupljena jajca pa lahko hranite v nepokriti posodi ali kar na polici v hladilniku.

Kaj pa velikonočna jajca, ki jih hranimo na mizi?

Obstaja pa velika izjema, ki jo morate upoštevati – pravilo sedmih dni ne velja za velikonočna jajca, če so bila izven hladilnika več kot dve uri ali celo manj, če je vroč dan. Kuhanih jajc, ki niso bila v hladilniku več kot dve uri, nikoli ne bi smeli jesti, pravijo strokovnjaki. Torej bi morali tudi pirhe, ki jih nameravamo pojesti, hraniti v hladilniku.

Kako ugotoviti, ali je trdo kuhano jajce pokvarjeno?

Če niste prepričani, ali je trdo kuhano jajce še užitno, to lahko enostavno preverite. Če ima neprijeten vonj ali se spremeni njegova tekstura, ga zavrzite, saj je verjetno pokvarjeno.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje