Kako doma skuhati kosilo s pridihom Michelinove zvezdice: svetuje Ana Roš Stojan

Navdih 22. Jan 202305:28 11 komentarjev

Bi si doma radi skuhali kosilo s pridihom vrhunske kulinarike in se počutili, kot da sedite v restavraciji z Michelinovo zvezdico? Kaj skuhati in katere sestavine uporabiti, svetuje svetovno znana chefinja in vrhunska kuharska mojstrica Ana Roš Stojan.

Ana Roš Stojan je v intervjuju za N1 povedala, da si sama najraje skuha testenine. “Pred dnevi smo se vrnili iz Aten, kjer smo gostovali, mož mi je podaril rdečo majčko, na kateri je deklica zavita v testenine, in rekel: Ker si tak ‘paštar’. Kot Primorka bi jedla testenine za kosilo in večerjo.” Dodala je, da največkrat z zelenjavo, prisega pa na testenine s paradižnikom in malo skute. “Je vsa družina najbolj srečna.”

Če želite izkusiti pridih Michelinove zvezdice doma, Roš Stojan opozarja, da je to “skrajno zahtevna naloga. Ker nimate vseh nožev, ki jih premoremo chefi, nimate vseh strojev, ki jih mi premoremo, predvsem pa nimate deset ali več kuharskih rok, ki lahko te sanjske krožnike zares sestavijo.”

A naj vas zahtevnost ne odvrne od tega, da bi si pričarali visoko kulinariko kar v domači kuhinji. Ključ do uspeha in pridiha Michelinove zvezdice so po njenem mnenju najbolj sveže sestavine.

“Uporabljate zelišča, ker dajejo hrani okus. Tudi maslo naredi hrano vedno izjemno okusno. Lahko ga pokuhamo v rjavo maslo, se pravi beurre noisette, in si pričaramo pridih francoske visoke kuhinje.”

Poudarila je, da so tudi sicer omake vedno tiste, ki naredijo hrano bolj žlahtno. “Naj bodo to zelo dolgo kuhane mesne omake, to lahko mimogrede naredimo, ali pa se naučimo delati klasične omake, kot so hollandaise, beurre blanc, pa že imamo skoraj eno zvezdico.”

Hollandaise oziroma holandska omaka je ena klasičnih omak visoke francoske kuhinje. Gre za svetovno znano toplo in gosto stepeno omako iz rumenjakov ter masla. Tudi omaka beurre blanc sodi med klasične francoske omake, glavne sestavine so suho belo vino, šalotka, kis in maslo.

Ana Roš Stojan je sicer o lepih in izjemno težkih izkušnjah govorila v posebnem intervjuju za N1. Kaj nastaja v Trstu, kakšna je hrana, na katero prisega? Kaj jo je v življenju zlomilo, zakaj je štiri leta molčala o ločitvi, kakšna je ljubezen v zrelih letih, zakaj ji druge mame rečejo: vsa čast! … in zakaj je bil na njeni nedavni poroki tudi nekdanji mož. Vse to si lahko preberete v intervjuju Ana Roš Stojan za N1: Če bi ti ljudje res poznali moje življenje …

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje