Kako Italijani jedo špagete: turistom napako težko oprostijo

Navdih 08. Jan 202405:10 6 komentarjev
Kako Italijani jedo špagete
Foto: Profimedia

Čar špagetov je v njihovi vsestranskosti. Ta preprosta jed se prilagaja okusom ljudi po vsem svetu. Lahko jih kombinirate z različnimi omakami, zelenjavo, mesom ali ribami, kar omogoča nešteto možnosti za pripravo okusnih obrokov. Italijani pa so zelo strogi pri samem načinu, kako jih jesti.

Špageti so več kot le obrok. So simbol italijanske kulinarike in brez dvoma ena najbolj znanih in priljubljenih jedi.

V Italiji je priprava špagetov resnična umetnost. Običajno se kuhajo al dente, kar pomeni, da so kuhani tako, da ostanejo malce čvrsti. To omogoča, da se ohrani tekstura testenin, omaka pa se jih bolj prime, zato je jed okusnejša.

Italijani so znani po raznolikosti omak, ki jih postrežejo s špageti. Od klasične paradižnikove do bogate in kremaste karbonare – izbira je skoraj neomejena. Vsaka regija v Italiji ima svoje značilnosti in zato tudi svoje različice omak, ki se odlično ujemajo s špageti.

Žlica in nož prepovedana

A uživanje špagetov zahteva kar nekaj spretnosti in lahko zelo hitro postane umazano opravilo, če niste pozorni na vsak grižljaj, saj lahko omaka hitro pristane na oblačilih. Zato pri uživanju špagetov mnogi uporabljajo žlice, italijanski kuharji pa uporabo te “pomoči” prezirajo. Prav tako v Italiji rezanje špagetov velja za žalitev same jedi, pa tudi za kršitev bontona, piše Punkufer.hr.

“V Italiji je uporaba žlice za uživanje špagetov nesprejemljiva,” je povedala Delia Martina Landwehrmann, kuharica pri LSG Sky Chefs, in dodala, da takšno vedenje Italijane zelo preseneča. Bonton veleva, da se pri serviranju uporabljajo le krožnik in vilice. In kako Italijani jedo špagete? Landwehrmann svetuje, da vilice postavite pravokotno na krožnik in jih zavrtite v smeri urnega kazalca.

V Italiji zato raje ne prosite za žlico, prav tako po jedi ne posipajte parmezana. Ker priprava popolne omake zahteva čas in spretnost, je potresanje parmezana po jedi, preden jo poskusite, klofuta za kuharja, prav tako dodajanje soli. Praviloma se parmezan doda le, če ga ponudi natakar, kar je pogosto pri strežbi špagetov z bolonjsko omako ali karbonaro, še piše Punkufer.hr.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje