Kako Nemci vzgajajo otroke: 5 ključnih točk, ki so presenetile Američanko

Navdih 31. Jan 202318:23 2 komentarja
otroci
PROFIMEDIA

Kako učinkovit je nemški stil vzgoje, je v svoji knjigi raziskovala Sarah Zaske, pisateljica in mama, ki se je iz ZDA preselila v Nemčijo. Kaj je ugotovila? 

Nemci pri otrocih že od malih nog razvijajo občutek odgovornosti, je zapisala. “Kadarkoli sem komentirala, da ne bi mogla kar tako pustiti otroka, da sam hodi naokoli, mi je mama iz Nemčije rekla – vem, tudi jaz to sovražim. Res mi ni všeč, da to počnem, vendar se mora naučiti, kako se voziti s podzemno železnico, kako se orientirati po soseski in podobno. Preprosto se mora,” piše Zadovoljna.rs.

Zaske pravi, da mora biti v Nemčiji vse prilagojeno starosti otroka. Razlika pa je, da so standardi o tem, kaj je primerno za določeno starost, v Nemčiji lahko precej drugačni od ostalega sveta. Avtorica je tako v petih točkah razgrnila, kaj je v Nemčiji primerno za otroke, marsikje po svetu pa ne.

1. Petletniki lahko uporabljajo vžigalice

Zaske pravi, da jo je povsem šokiralo, da so že petletniki (pod nadzorom) lahko uporabljali vžigalice. Otroci, ki hodijo v vrtec, lahko ob navodilih gasilcev in navzočnosti predstavnikov zavarovalnic zunaj zakurijo velik “vesel ogenj”. “Ko sem svojega otroka opazovala, ko sam uporablja vžigalice, sem ugotovila, da pravzaprav ni tako težko,” dodaja avtorica.

2. S kolesom v šolo

Že pri devetih letih otroci v velikih mestih, kot je Berlin, v šolo kolesarijo. Avtorica je bila zelo skeptična, da bi hčerki Sofiji dovolila, da se na kolesu sama pelje v šolo, čeprav je takrat Sofijina prijateljica že vsako jutro prečkala ogromna križišča in kolesarila v šolo.

Zaske pojasnjuje: “Če otroku ne dovolite, da sam kolesari v šolo, mu nekaj odrekate. Jemljete mu osebno zadovoljstvo. Vidim, da so moji otroci izjemno ponosni nase, ko sami opravijo novo nalogo, kar je zelo pomembno za krepitev samozavesti. Najboljše, kar lahko naredite za otroka, je, da ga nečesa naučite – in mu nato dovolite, da to naredi sam.”

3. Ne bojijo se bombončkov tujcev

Ko je bila avtorica na podzemni železnici v Nemčiji s hčerko Sofijo, ki je bila takrat stara dve leti in pol, ji je neznanka ponudila bombon. Zaske je čim bolj diskretno poskušala oceniti, ali je bombon varen za zaužitje, Sofija pa ga je takoj pojedla. Mame v Nemčiji učijo otroke, naj nikoli ne gredo domov z neznancem, veliko manj pa se bojijo sladkarij, ki jih ponuja neznanec.

4. Zgodaj se pogovarjajo o tem, kako nastanejo dojenčki

Zaske pravi, da je povsem normalno, da se otrokom v Nemčiji že pri sedmih letih pojasni, kako nastanejo dojenčki. Seveda ne zelo podrobno, pogovor je prilagojen otrokom, tako da se ne počutijo preobremenjeni z informacijami.

5. Otroci uporabljajo prave nože

Malčki v Nemčiji sadje z noži režejo že pri štirih letih, seveda pod nadzorom. “Če otroka vključite v kuhanje in mu naložite določene odgovornosti, je to odličen način, da ga navadite, da pomaga v kuhinji in se nauči sam kuhati,” pravi Zaske.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje