Kako skuhati popolne špagete: štirje triki italijanskega mojstra

Navdih 12. Apr 202313:22 0 komentarjev
Mlada ženska kuha špagete
PROFIMEDIA

Testenine so ena prvih jedi, ki se jih naučimo pripraviti. Vendar moramo biti zelo pozorni na podrobnosti, če želimo doseči popolnost. Priznani italijanski kuhar, ki je sodeloval tudi z Jamiejem Oliverjem, je delil štiri trike, s katerimi bo pot do vrhunskih špagetov lažja.

Priprava testenin je sila preprosta, vendar je treba za popoln rezultat paziti na številne podrobnosti. Priznani italijanski kuhar Gennaro Contaldo, ki je pri kuhi italijanskih jedi pomagal tudi kuharskemu superzvezdniku Jamieju Oliverju, je kuharskim navdušencem razkril štiri trike, s katerimi bodo lažje skuhali vrhunske špagete.

1.

Vse se začne že pri izbiri posode. Če zaradi hitrejše priprave običajno takoj posežemo po manjši posodi, v kateri bo manjša količina vode hitreje zavrela, je treba za vrhunske špagete izbrati veliko posodo. V njej se bodo testenine lepše razporedile, škrob pa se bo v obilju vode lepše raztopil. To bo po besedah Contalda preprečilo, da bi se testenine med seboj zlepile.

2.

Pomembno je tudi, da vodi dodamo ravno pravšnjo količino soli. Italijanski mojster svetuje, da v liter vode dodamo 10 gramov soli. Tako bodo naše testenine ravno prav slane. Najbolje je, da sol v vodo damo takoj, saj bo ta hitreje zavrela. Slana voda ima sicer višje vrelišče kot običajna, vendar ima tudi nižjo toplotno kapaciteto. To pomeni, da se slana voda hitreje segreva od tiste, v kateri ni soli.

Jamie Oliver in Gennaro Contaldo
PROFIMEDIA

3.

Da se špageti in druge testenine kuhajo al dente, je že neštetokrat slišano pravilo. Italijanski kuharski mojster pravi, da so tako skuhane testenine bolj okusne, prav tako pa jih žvečimo dalj časa in zato tudi lažje prebavimo. Vendar se prepogosto zgodi, da so naše “al dente” testenine prekuhane ali pa še skoraj surove. Contaldo pojasni, da je pri sušenih testeninah, ki se v naših loncih znajdejo najpogosteje, čas kuhanja med 8 in 10 minut. “Za sveže špagete ali rezance pa je dovolj že nekaj minut,” zatrdi kuhar. Po mnenju Italijana bo najbolje, če jih kuhamo toliko časa, kolikor piše na embalaži, in jih kako minuto pred koncem poskusimo.

4.

Contaldo svetuje še, da vode, v kateri so se kuhale testenine, ne zavržemo. Žlico vode ali dve lahko dodamo v omako, da bo ta še okusnejša, pravi italijanski kuhar.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!